Dunja je jedno od onih voća koje u sebi nosi čitavu priču o djetinjstvu, toplini doma i mirisu jeseni koji ispunjava kuću dok se u loncu na štednjaku polako kuha kompot ili pekmez.
Kada je obuzme toplina, dunja pokazuje svu svoju raskoš. Tada se pretvara u meku, aromatičnu poslasticu koja čini boljim svaki desert, kompot, džem ili sok. I nije to slučajno, jer baš njezin miris mnogima budi uspomene na bakine kuhinje, stare kredence i zimnice pripremljene s posebnom pažnjom. U mnogim je kulturama simbol ljubavi, blagostanja i plodnosti, a često se držala na ormaru ili prozorskoj dasci kako bi prostor ispunila svojom ugodnom, nježnom aromom.
RECEPT ZA TARTE TATIN S DUNJAMA
Danas će pak biti naš omiljeni sastojak odličnih recepata.
Punjene dunje
Trebat će vam:
6 dunja
100 g mljevenih oraha (može i lješnjaka)
100 g suhih smokava
100 g šećera
100 g maslaca
4 žice meda
1½ žličica cimeta
12-24 komada klinčića
2 žlice šećera u prahu
bobice jednog nara
Priprema:
Dunje dobro operite i posušite pa prepolovite. Uklonite im kličak i izdubite sredinu pa stavite u komadu kuhati u malo vode. Neka se kuhaju oko 15 minuta.
Za to vrijeme u zdjeli pomiješajte orahe, sitno narezane suhe smokve, šećer, med i cimet. Maslac rastopite i ostavite neka stoji na sobnoj temperaturi.
Kad su dunje malo omekšale, izvadite ih iz vode i izdubljenu sredinu napunite pripremljenim nadjevom i slažite u lim za pečenje. Kad ste ih sve napunili i složili u lim za pečenje, u svaku polovicu još ubodite po jedan do dva klinčića za bolju aromu.
Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva, a dunje prelijte rastopljenim maslacem prije nego što ih stavite peći. Pecite dok ne poprime nježno zlatnu nijansu.
Ohladite, a prije serviranja posipajte bobicama nara i šećerom u prahu, najbolje onim u kojem držite mahunu vanilije.
Pečenje od dunja
Kada dunja zamijeni mesnu pečenku, zamamnom se okusu na ovoj temi pridružuje i aspekt štedljivosti. Kalkulacija odličnog jela od deset kuna po osobi u ovakvim slučajevima nije samo teorija, nego stvarnost na dohvat ruke, odnosno kuhače. Počnimo s najjednostavnijim, vrlo upečatljivim primjerom. Pečenje od dunja s krumpirom takvo su divno jelo. Polovice dunja i krumpir srednje veličine nakrižan na četvrtine peku se u pećnici dok krumpir nije pečen. Tada se i “meso” dunje zacrvenilo, mirisno je i sočno. Ova osnovna receptura ima nekoliko izvedenica i dodataka. Osobito je zanimljiva ona u kojoj se kao pečenje koristi svinjska mast, no i maslac daje odlične rezultate. Tko se, pak, može domoći gusje masti, taj će pripremiti objed za pamćenje. Sljedeći je važan korak u “zaokruživanju” pečenja dunje završni preljev. Kiselo je vrhnje očigledan prvi izbor. Njega se u ovakvoj primjeni često aromatizira sjeckanim listom peršina i češnjakom. Tucani crni papar ili ljuta papričica daljnje su poželjne arome koje se lijepo slažu s vrhnjem, senf također.
RECEPT ZA PEČENU SVINJETINU ŠPIKANU DUNJAMA
Prije završnog prelijevanja umakom od vrhnja privlačan je jednostavan međukorak. Kockice, ili još bolje tanke “šajbe” dimljene slanine, ovom će pečenju priskrbiti onaj neodoljiv miris koji se proširi kuhinjom čim se pećnica otvori. Ako se pritom pogodi hrskava konzistencija slanine nalik čipsu, kuhara će nazočni odmah proglasiti majstorom.
Omlet od dunje
Što se tiče slanine, ona ne dolazi u obzir samo za kontinentalno pečenje od dunje. Panceta, češnjak i ružmarin izvanredan su aromatski trio u raznim, a osobito u ovoj prigodi. Obožavatelji bosiljka svakako će iskoristiti ovu priliku i zamijeniti ružmarin ovom začinskom biljkom. I jedna i druga varijanta potvrđeno su dobre, no postoji začin koji ih u ovom jelu nadmašuje, osobito ako je svježe ubran. Riječ je o majčinoj dušici. Jedina primjedba dunji u ovom izdanju jest trajanje pripreme.
PET RECEPATA S DUNJAMA NA SLANO I SLATKO KOJE ĆETE ŽELJETI PRIPREMATI OPET I IZNOVA!
Miris zapečene dunje možemo postići i u odličnom, brzo pripravljenom štedljivom jelu. Omlet od dunje takvo je jelo, pritom dunje treba samo naribati. Naribane dunje kratko se preprže na ulju ili još bolje maslacu. Preliju se zamućenim jajima i jelo je gotovo doslovce za par minuta. Nariban dimljeni seljački sir izvrstan je završetak. Tko želi izdašniji omlet, i u ovom se slučaju može odlučiti za spasonosnu slaninu ili mljevene čvarke.
Čips od dunja
Tko, pak, ne oskudijeva vremenom i dunjama će posvetiti svu svoju trajnu kuharsku ljubav, zadivit će znalce fantastičnim malim jelom, čipsom od dunja. Milimetar do dva narezane ploške dunja poulje se i posole. Prvo se strpljivo suše u pećnici položene na papir za pečenje ili silikonski podložak. U završnici se zapeku na višoj temperaturi. Pritom nije lako odrediti trajanje i temperaturu u pojedinoj fazi pripreme. Nužno je, zapravo, svako malo zaviriti u pećnicu kako biste dobili mirisni hrskavi čips od dunje. Uz njega se poslužuju razni umaci i šalše, što šarenije to bolje.
Džem od dunja
Trebat će vam:
1 kg očišćenih dunja
700–800 g šećera
sok jednog limuna
200 ml (dva decilitra) vode
Priprema:
Dunje najprije dobro operite, ogulite i odstranite sjemenke. Narežite ih na sitne kockice ili naribajte, ovisno o tome volite li da u džemu ostanu komadići voća ili da bude sasvim gladak.
U većem loncu stavite dunje i vodu te ih kuhajte petnaestak do dvadeset minuta, dok ne omekšaju i puste svoj prepoznatljiv miris. Kada su dovoljno mekane, dodajte šećer i sok od limuna. Sve dobro promiješajte i nastavite kuhati na laganoj vatri još tridesetak do četrdeset minuta, uz povremeno miješanje.
Kako se džem bude kuhao, poprimit će lijepu zlatno-crvenu boju i gustu, sjajnu teksturu. Ako želite da bude potpuno gladak, možete ga usitniti štapnim mikserom, ali i bez toga bit će divno mirisan i bogat okusom.
RECEPT ZA QUICHE S DUNJAMA I GORGONZOLOM
Da provjerite je li gotov, stavite žličicu džema na tanjurić i ostavite da se malo ohladi, ako se ne razlijeva, spreman je za stavljanje u staklenke. Vruć džem ulijte u sterilizirane staklenke, odmah ih zatvorite i okrenite naopako desetak minuta kako bi se stvorio vakum. Nakon što se ohlade, čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu, a otvorenu staklenku držite u hladnjaku.
Za dodatnu aromu, tijekom kuhanja možete dodati malo naribane korice limuna ili koji klinčić.
Kompot od dunja
Trebat će vam:
1 kg dunja
200 g šećera (možete prilagoditi po ukusu)
1 l vode
sok pola limuna
po želji: komadić cimeta, klinčić ili vanilin šećer
Priprema:
Dunje dobro operite, ogulite i odstranite sjemenke, pa ih narežite na ploške ili kockice srednje veličine. Kako ne bi potamnile, odmah ih možete preliti s malo vode pomiješane s limunovim sokom.
U lonac ulijte litru vode i dodajte šećer. Stavite na vatru i miješajte dok se šećer ne otopi. Kad sirup zakipi, dodajte pripremljene dunje. Po želji ubacite i komadić cimeta, nekoliko klinčića ili malo vanilin šećera, to će kompotu dati ugodan miris i toplinu.
Kuhajte na umjerenoj vatri oko dvadeset minuta, dok dunje ne omekšaju, ali da se još ne raspadaju. Tijekom kuhanja možete lagano kušati i po potrebi dodati još šećera ili limunovog soka, ovisno o tome volite li da kompot bude slađi ili svježije, kiselkastog okusa.
KOMPOT OD DUNJA, JABUKA I KRUŠAKA
Kad je gotov, maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi. Kompot možete poslužiti dok je još topao ili potpuno ohlađen, kao lagani desert. Ako ga želite sačuvati za zimu, vruć kompot ulijte u sterilizirane staklenke, zatvorite i kratko pasterizirajte (oko 10 minuta u pećnici na 100 °C ili u vrućoj vodi).
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....