SMRČAK JE TOP!

Neobična gljiva još je kratko u sezoni, iskoristite je za finu, gustu juhu ili jednostavnu tjesteninu

Recepte nam je na jednom davnom snimanju ustupio akademski slikar Ivan Golac

Diljem svijeta postoje ljudi koji, poput članova tajnog kulta, štuju posebnu proljetnu gljivu. Sebe ne nazivaju gljivarima, nego lovcima na smrčke. Njihova je opsesija golema, za njih nema bolje gljive, ako ih druge gljive uopće i zanimaju. Uistinu, smrčak, koje god podvrste roda Morchella bio, gastronomski je specijalitet par excellence. Sirov je otrovan, treba ga dobro termički obraditi.

image
Mario Kucera/

Sezona mu je kratka: ovisno o staništu i klimi, pojavljuje se uglavnom od travnja, obično na rubovima šuma, u dvorištima, po pjeskovitim i šljunčanim obalama rijeka, na građevinskom otpadu... Vjeran je svojem staništu, na istome mjestu osvanut će i idućeg proljeća. A možda, svojeglav kakav jest, i neće.

Lovci na smrčke ljubomorno čuvaju lovišta, ne odaju ih ni za živu glavu. Kad nađu jedan, lov se nastavlja, jer tu su negdje i drugi. Nema tog obiteljskog ručka na koji neće zakasniti, opsjednuti svojom lovinom.

image
Mario Kucera/

Smrčak je sada pri kraju pa svakako iskoristite posljednje dane kako biste od ove neobično dobre gljive pripremili neko od jela recepte za koje donosimo u nastavku - finu juhu ili jednostavnu tjesteninu. U slučaju da se, pak, ovih dana nađete u Istri, topla je preporuka da svratite do restorana Stara škola u Krasici, gdje upravo od smrčaka pripremaju neka od zanimljivijih jela.

JUHA OD SMRČAKA

Na maslinovu ulju ili nekoj drugoj masnoći popržiti uz stalno miješanje oštro brašno do zlatne boje. Dodati potom nasjeckanu slaninu, kratko je popržiti pa uliti vodu ili povrtni temeljac. Nasjeckati krumpir na kockice pa ubaciti u lonac, a kad je on napola kuhan, dodati smrčke, ali ne i stapku koja nije tako ukusna, osim kad je riječ o mladim, manjim smrčcima. Dodati i suhe gljive; vrganje, smrčke, trubice, lisičice, što već imate pa ostavite da se kuha oko 20 minuta. Na kraju posoliti, popapriti i dodati peršinov list. Poslužiti kiselim vrhnjem.

image
Mario Kucera/

TJESTENINA SA SMRČCIMA

Na maslinovu ulju zažutiti ljutiku pa dodajte šparoge, najprije donji tvrđi dio koji ste nakidali te podlijte s malo vode ili temeljca, a kada oni omekšaju, dodajte i vrhove šparoga te smrčke. Podlijte još s malo bijelog vina pa dodajte i nasjeckani češnjak te na kraju peršinov list, sol i papar. U umak umiješajte kuhanu tjesteninu i na kraju sve pokapajte maslinovim uljem.

image
Mario Kucera/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2025 13:37