Diljem svijeta postoje ljudi koji, poput članova tajnog kulta, štuju posebnu proljetnu gljivu. Sebe ne nazivaju gljivarima, nego lovcima na smrčke. Njihova je opsesija golema, za njih nema bolje gljive, ako ih druge gljive uopće i zanimaju. Uistinu, smrčak, koje god podvrste roda Morchella bio, gastronomski je specijalitet par excellence. Sirov je otrovan, treba ga dobro termički obraditi.
Sezona mu je kratka: ovisno o staništu i klimi, pojavljuje se uglavnom od travnja, obično na rubovima šuma, u dvorištima, po pjeskovitim i šljunčanim obalama rijeka, na građevinskom otpadu... Vjeran je svojem staništu, na istome mjestu osvanut će i idućeg proljeća. A možda, svojeglav kakav jest, i neće.
Lovci na smrčke ljubomorno čuvaju lovišta, ne odaju ih ni za živu glavu. Kad nađu jedan, lov se nastavlja, jer tu su negdje i drugi. Nema tog obiteljskog ručka na koji neće zakasniti, opsjednuti svojom lovinom.
Smrčak je sada pri kraju pa svakako iskoristite posljednje dane kako biste od ove neobično dobre gljive pripremili neko od jela recepte za koje donosimo u nastavku - finu juhu ili jednostavnu tjesteninu. U slučaju da se, pak, ovih dana nađete u Istri, topla je preporuka da svratite do restorana Stara škola u Krasici, gdje upravo od smrčaka pripremaju neka od zanimljivijih jela.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....