BOŽIĆNA SLASTICA

Neodoljivi cupcakes s limunom, praline pastom od pistacija i matcha kremom

 Jelena Markota
Blogerica i fotografkinja Jelena Markota osmislila je slatku blagdansku kombinaciju za pamćenje

Za 12 cupcakesa trebat će vam:

220 g glatkog brašna
150 g šećera
2 g sode bikarbone
1 g soli (pola žličice)
240 ml sojina mlijeka
10 ml ekstrakta vanilije
100 g neutralnog ulja
15 ml limunova soka
korica jednog limuna

Za praline pastu:

150 g pistacija
100 g šećera
30 ml vode
Prstohvat soli

Za sirup:

30 g vode
30 g šećera
Korica 1/2 limuna

Za kremu:

40 g glatkog brašna
130 g šećera
280 ml sojina mlijeka
250 g čvrstog margarina
Prstohvat soli
1 mahuna vanilije
5 g matcha zelenog čaja

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160 °C. Pistacije tostirajte 10 minuta pa kad su se malo rashladile, skinite opnicu. Ne trebate biti predetaljni, ali pokušajte skinuti barem dio. U posudi s debelim dnom zagrijte šećer i vodu na srednjoj vatri. Tek kad karamel dobije blago tamniju, zlatnu nijansu, dodajte pistacije. Prebacite na pleh koji ste obložili papirom za pečenje i ostavite da se potpuno rashladi. Sameljite u multipraktiku u pastu (trebat će vam oko 15 minuta). U posudu stavite brašno, šećer, sol i sojino mlijeko. Kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Kad je smjesa kuhana, prekrijte je folijom za svježinu (da dodiruje površinu) tako da se ne stvara korica i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu. Zagrijte pećnicu na 180 °C. Prosijte brašno sa šećerom, sodom i soli u posudi za miješanje. U odvojenu posudu dodajte sojino mlijeko, vaniliju, ulje i limunov sok te promiješajte i ostavite da stoji nekoliko minuta. Dodajte mokre u suhe sastojke pa promiješajte tek da ne vidite suhe sastojke. Kalup za muffine obložite papirićima. Uz pomoć žlice za sladoled ravnomjerno podijelite tijesto. Pecite 20 minuta. Ručnim mikserom izradite margarin sobne temperature dok nije pjenast. Dodajte žlicu po žlicu skuhane smjese sobne temperature i miksajte dok niste dobili glatku, pjenastu kremu. Dodajte ostrugane sjemenke mahune vanilije i matchu te miksajte još minutu. Zakuhajte šećer i vodu te dodajte limunovu koricu. Ostavite da se sirup rashladi. Rashlađenim biskvitima uz pomoć noža ili metalnog vrha za istiskivanje kreme izvadite sredinu, namočite žličicom sirupa, dodajte žličicu paste i vratite sredinu na mjesto. Ukrasite matcha kremom i po želji pospite s još matche.

image
Jelena Markota
image
Jelena Markota
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:10