TIJESTO:
150 g brašna
50 g kakaa u prahu
prstohvat soli
50 g šećera u prahu
100 g maslaca
1 jaje
NADJEV OD TREŠANJA:
500 g očišćenih trešanja
2 žlice likera od višnje
2 žlice gustina
1 vanilin šećer
malo vode
KREMA:
250 g mascarponea
130 ml vrhnja za šlag
50 g šećera u prahu
1 žličica arome vanilije
čokolada za kuhanje za dekoraciju
Pomiješajte brašno, kakao, sol i šećer u prahu. Dodajte hladne kockice maslaca pa prstima sve sjedinite do mrvičaste smjese, a zatim dodajte razmućeno jaje i do kraja umijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju pa stavite u hladnjak na najmanje 2 sata. Pripremite nadjev od trešanja. Trešnje operite i očistite. U loncu ih pomiješajte s vanilin šećerom, likerom i gustinom, po potrebi dodajte malo vode pa ukuhajte na laganoj do srednje jakoj vatri do željene gustoće. Tijesto razvaljajte na veličinu kalupa za pečenje. Rasporedite ga po kalupu, izbodite vilicom na nekoliko mjesta. Na tijesto stavite papir za pečenje i kuglice za pečenje ili grah, pa tijesto samo pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Na pečeno tijesto ravnomjerno rasporedite nadjev od trešanja. Umutite vrhnje za šlag pa ga pomiješajte s mascarponeom, vanilijom i šećerom. Kremu stavite na nadjev od trešanja, a na vrh naribajte malo čokolade za kuhanje. Kolač poslužite dobro ohlađen.