Iako mnogima prvo na pamet padne baklava kad se spomenu orašasti kolači prelivani gustim šećernim sirupom, na Balkanu postoji još jedna, pomalo zaboravljena slastica sličnog karaktera - orasnik. Riječ je o tradicionalnom kolaču koji se stoljećima pripremao diljem regije, u različitim varijacijama.
Za razliku od baklave koja se radi s tankim korama, orasnik se priprema od jednostavnog, ručno rađenog tijesta koje se razvlači i slaže u slojeve. Svaka kora obilno se posipa mljevenim orasima i šećerom, a konačan rezultat je sočan, bogat kolač koji se nakon pečenja zalijeva vrućim sirupom.
Orasnik je kolač koji ne privlači pozornost raskošnim izgledom, ali svaki zalogaj vraća u djetinjstvo, u kuhinje baka, gdje su se mirisi oraha i karameliziranog šećera širili još dok se kolač pekao. Danas ga rijetko viđamo na stolovima, što je prava šteta, jer zaslužuje mjesto među tradicionalnim receptima koji se prenose s koljena na koljeno. Stoga, ako volite bogate, mirisne i sočne kolače koji ne zahtijevaju puno sastojaka, a ni posebne tehnike, orasnik će vas oduševiti svojom jednostavnošću. Isprobajte.
ORASNIK
Za kore:
500 g glatkog brašna
200 ml hladne vode
2 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
150 ml ulja
Za nadjev:
20 žlica mljevenih oraha
10 žlica šećera
Za sirup:
500 g šećera
1,5 čaša vode
Priprema:
Od brašna, hladne vode, sode bikarbone, ulja i soli umijesite glatko tijesto. Podijelite ga na devet jednakih kuglica. Okrugli lim za pečenje promjera 22 cm premažite uljem. Svaku kuglicu razvaljajte valjkom u krug veličine lima. Nauljeni lim obložite prvom korom, pospite je s malo šećera i mljevenih oraha. Nastavite slagati kore i posipati nadjevom dok ne potrošite svih osam kuglica. Devetu koru stavite na vrh, na nju se ne stavlja nadjev, već se samo lagano premaže uljem.
Prije pečenja kolač narežite na kocke i ostavite da odstoji 15 minuta. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 40 minuta, odnosno dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
Za to vrijeme pripremite sirup: zakuhajte šećer i vodu i kuhajte nekoliko minuta dok ne dobijete sirupastu teksturu. Pečeni kolač prelijte vrućim sirupom i ostavite da se potpuno ohladi i upije tekućinu.
Poslužite kada se kolač potpuno ohladi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....