ZABORAVLJENI RECEPT

Nije rozata nego budim! Jeste li čuli za ovu starinsku dubrovačku slasticu? Imamo i recept!

 Dubrovački Vjesnik/
Nina Smokvina za Dubrovački vjesnik otkrila je recept za starinsku dubrovačku poslasticu

Ove se godine u Dubrovniku održalo osmo izdanje Good Food festivala pa su tako Dubrovčani i svi zainteresirani od 7. do 10. listopada mogli uživati u brojnim lokalnim gastro sadržajima. Dobrih zalogaja, glazbe i vina nije nedostajalo, a posebnu pozornost privukla nam je radionica Udruge Deša u Lazaretima, zvijezda koje je bio starinski dubravački kolač budim. Voditeljica radionice bila je Nina Smokvina, a za Dubrovački vjesnik je rekla kako je u pitanju kolač koji je sličan dubrovačkoj rozati i bio je zapisan u požutjeloj zadaći recepata njezine bake koja je u ratu izgorjela.

"Ali je ostao sačuvan u sjećanju. To je jednostavno, ne može bit lakše za napravit. To je ono što su žene imale i čime su raspolagale u ta doba. Svak je imo jaje jer su svi držali kokoši, bilo je i mlijeka pa i onog najobičnijeg keksa. Svi smo usvojili nekakve cheesecakeove i slastice iz ne znam kojih krajeva svijeta a naše smo zanemarili. Kad napravim nešto od ovoga starinskoga svak se oduševi. Vrlo jednostavno, domaće i ukusno", rekla je za Dubrovački vjesnik.

image
Dubrovački Vjesnik/

Dodala je i kako smatra da je iznimno važno sačuvati recepte za starinske kolače jer, kako kaže, za par godina možda nećemo više imati starijih Primorki koje će prenositi znanje. Upravo zato, kako bi sačuvala recept za kolač budim, detaljno je opisala pripremu.

"U smjesu stavite jaja po želji. Koliko jaja toliko ožica cukara, po jaju deci mlijeka, jedan dek mljevenog keksa, jedan dek čokolade. Možete dodati i jedan vanilin šećer. Nemojte mutit' mikserom, dovoljno je ručno malo izbacit da se sve sjedini. Smjesu izlijte u posudu koju ste oblili karameliziranim šećerom za podlogu. Uvijek u karamel stavite dvije žlice šećera više nego u smjesu jer ima keksa pa 'popije', nije kao kod rozate. Peče se na 200 stupnjeva otprilike 45 minuta u 'banja mariji' (posuda s vodom). Ostavite da se ohladi, možete staviti preko noći u hladnjak i drugi dan okrenuti na pjat. I to je budim", objasnila je Nina Smokvina.

image
Dubrovački Vjesnik/

Naglasila je i kako će ova slastica mnoge podsjetiti na rozatu, ali razlikuju se upravo po tome što budim ima keks i čokoladu koji, kako kaže, ostanu plutati na površini i kasnije, kad ga okrenete, budu na dnu kao biskvit.

Recept je najjednostavnije upamtiti po omjerima; ako u kolač stavite šest jaja, stavljate šest žlica šećera, šest dkg mljevenog keksa i isto toliko čokolade, šest dl mlijeka, vanilin šećer po želji, a za podlogu ćete karamelizirati osam žlica šećera, piše Dubrovački vjesnik. Dodaju i kako su polaznici radionice prilično nahvalili ovu poslasticu pa je svakako vrijedi isprobati i u dobar okus uvjeriti se sam.

image
Dubrovački Vjesnik/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:35