ZA POD ZUB

"Nisam mogla prestati misliti na njih dok ih nisam napravila, a okus koji sam dobila potpuno je opravdao tu opsesiju"

Ni dandanas ne razumijem kako ovo još nisam isprobala, a tako je jednostavno i dobro

Svako malo moj život obuzme neka nova opsesija. Ljeti je to često neka vrsta ili proizvođač rajčica, zimi često pečem kekse i tražim najbolji recept, a između otkrivam namirnice i jela kojih se onda neko vrijeme ne mogu zasititi. Posljednja su upravo jaja marinirana u soja sosu. Viđala sam ih neko vrijeme na Instagramu, a kada sam se napokon odlučila testirati cijelu tu metodu, ostala sam bez riječi. Kako je to fino!

Dakle, postupak ne može biti jednostavniji: jaja je važno skuhati tako da iznutra ostanu meka, džemasta (Amerikanci bi rekli - jammy, što nosi nekakvu veću težinu od ijedne naše riječi), a zatim ih potopiti u mješavini soja sosa, vode i tostiranog sezama. U raznim sam prigodama dodala ili oduzela i mladi luk, rižin ocat i javorov sirup, koji daju lijepu dozu kiseline, odnosno slatkoće, ali vi možete koristiti i druge dodatke, poput meda, čilija... I sve to kad pomiješate pa idući dan probate jaja koja su prenoćila u takvoj jednoj marinadi, dobit ćete eksploziju okusa.

image
Lidija Lončarić/

Volim ih kombinirati u zdjelicama s rižom, salatom po želji, kimchijem, lososom, piletinom ili drugim dodacima, a odlična su i na tostiranoj kriški kruha, pokapana s malo sezamova ulja, pa još ako imate sitno nasjeckani vlasac, ma sve to postaje odličan, jednostavan doručak pun umamija, koji vrlo lako možete postati i ručak i večera, dok ne potrošite zalihe jaja u marinadi.

Dobro je dodati da su jaja najbolja idući dan, ali možete ih potopljena držati i dva dana, a marinadu možete iskoristiti dva puta, ali nećete dobiti isti intenzitet okusa nakon prvog i drugog puta.

MARINIRANA JAJA

Trebat će vam:

100 ml soja sosa

80 ml vode

1 žličica rižina octa

1 žlica javorova sirupa

1 nasjeckani mladi luk

2 žlice tostiranog sezama

3 - 4 jaja

Priprema:

Jaja kuhajte u vreloj vodi u koju ste dodali malo soli i žličicu octa. Koristite jaja sobne temperature i kuhajte ih šest minuta kako bi iznutra ostala meka. Za to vrijeme u posudi pomiješajte soja sos, vodu, rižin ocat, javorov sirup i sitno nasjeckani mladi luk. Sezam tostirajte na jako dobro zagrijanoj tavi. Dodajte ga u marinadu. Kada su jaja gotova, ogulite ih i ubacite u marinadu. Neka marinada pokriva cijela jaja. Držite ih u dobro zatvorenoj posudi ili staklenci. Marinirajte preko noći i poslužite ravno iz hladnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2025 12:31