Obožavat ćete ga

Nitko ne odbija tanjur bijelog graha s kobasicom i slaninom pripremljen na ovaj način

 Katarzyna Kubik/Getty Images/istockphoto
Kad nemate vremena i svežeg graha, poslužite se onim iz konzerve, jer i od njega možete napraviti ukusno jelo, samo ga treba znati pripremiti

Priprema: 10 minuta • Kuhanje: 40 minuta • Porcija: 4-6

Trebat će vam:

800 g bijelog graha iz konzerve
200 g dimljene slanine
250 g dimljene kobasice
1 srednje veliki luk
3 velika režnja češnjaka
1 žlica svinjske masti ili jestivog ulja
3 žlice koncentrata od rajčice
½ žličice dimljene paprike
120 ml crnog vina
400 g konzervirane rajčice narezane na kockice
2 žlice sušenog mažurana
sol i papar

Priprema:

Slaninu narežite na kockice, a kobasice na ploške. Luk sitno narežite, a češnjak usitnite ili protisnite.

U dubljoj tavi zagrijte žlicu masti ili ulja. Prvo dodajte slaninu narezanu na kockice i pržite uz povremeno miješanje. Kad malo dobije boju, dodajte narezanu kobasicu i zajedno pržite dok sve ne porumeni. Dodajte luk i tri žlice koncentrata rajčice, pola žličice dimljene paprike u prahu, promiješajte da se sjedini i lagano pržite dok luk ne postane proziran. Dodajte nasjeckani češnjak, propirjajte ga i nastavite pržiti dvije minute. Ulijte crno vino i sjedinite. Ubacite grah iz konzerve u tavu s tekućinom od graha. Dodajte rajčice narezane na kockice i začinite dvjema žlicama mažurana te obilnim prstohvatom soli i mljevenog crnog papra. Promiješajte i djelomično poklopite. Kuhajte na srednje niskoj temperaturi 15 minuta dok se malo ne zgusne.

Ako vam je jelo previše vodenasto, nastavite kuhati bez poklopca da višak tekućine ispari ili premjestite dio umaka u šalicu, dodajte žlicu brašna, izmiješajte vilicom u glatku smjesu i vratite u lonac da se jelo zgusne.

Poslužite s kruhom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:12