RECEPT DANA

Obožavamo cimet rolice, ali ove mekane i sočne sa smokvama i orasima favorit su kasnog ljeta

 Berislava Picek/Cropix
Slavica Šagolj otkrila nam je recept za mekane rolice od dizanog tijesta sa smokvama

Napravite meko dizano tijesto od maslaca, mlaćenice i brašna, a za dodatnu aromu u kombinaciju ubacite i prstohvat muškatnog oraščića. Smokve se dobro slažu i uz cimet, klinčić i kardamom pa svakako razmislite o opciji da dodatno aromatizirate tijesto ili nadjev.

Za nadjev će vam trebati suhe smokve i vino, dok preljev možete napraviti od svježih smokava, javorovog sirupa, oraha i pistacija. Na kraju spojite sve komponente i uživajte u mekanim, slatkim i sočnim rolicama koje se tope u ustima i idealna su poslastica za kralj ljeta. Također, ako rolice poslužujete odmah, kada su još tople, dodati možete i kuglicu sladoleda od vanilije.

image
Berislava Picek/Cropix

Za tijesto će vam trebati:

1 vrećica suhog kvasca (7 g)

2 žlice šećera

160 ml mlake vode

50 g otopljenog maslaca

50 ml mlaćenice

250 g glatkog brašna

prstohvat soli

prstohvat muškatnog oraščića

Za nadjev:

200 g suhih smokava

50 g smeđeg šećera

50 ml desertnog vina

30 g omekšalog maslaca

1 žlica cimeta

Za preljev:

10 svježih smokava narezanih na manje komade

100 g smeđeg šećera

2 žlice javorovog sirupa

2 žlice mlijeka

1 žličica ekstrakta vanilije

100 g usitnjenih oraha

50 g usitnjenih pistacija

prstohvat morske soli

Priprema:

U mlaku vodu dodajte kvasac i šećer te pustite da se zapjeni. U posudu za miksanje stavite brašno, sol i muškatni oraščić pa pomiješajte. Smjesi dodajte zapjenjeni kvasac te miješajte nastavcima za tijesto. Dodajte mlaćenicu sobne temperature i otopljeni maslac. Zamijesite tijesto. Stavite posudu sa strane, pokrijte krpom i pustite da se tijesto udvostruči.

Dok se tijesto diže pripremite nadjev. U sjeckalicu stavite suhe smokve koje prije malo usitnite nožem. Dodajte šećer, desertno vino, maslac i cimet te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dobiveni namaz stavite sa strane.

U posudu za kuhanje stavite smeđi šećer, javorov sirup i mlijeko te stavite samo pola minute na vatru, tek toliko da se sastojci zagriju i šećer otopi. Maknite s vatre i stavite sa strane. Smokve obrišite kuhinjskim papirom te ih narežite na manje komade. Oštrim nožem usitnite orahe i pistacije. Smjesi u posudi dodajte usitnjene orašaste plodove, ekstrakt vanilije i prstohvat soli te dobro sve promiješajte. Na kraju lagano umiješajte smokve da se sastojci sjedine.

Dignuto tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte u oblik pravokutnika. Tijesto premažite namazom od suhih smokava i začina. Zarolajte tijesto. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Tijesto izrežite u 16 jednakih dijelova. Svaki dio tijesta složite u lim premazanom stranom prema gore. ⅓ smjese za preljev rasporedite između rolica. Posudu pokrijte pamučnom krpom ili prozirnom folijom i pustite da se tijesto diže još 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 180°C. Lim stavite u pećnicu i pecite rolice oko 20 minuta. Izvadite ih van te sve rolice prelijte ostatkom preljeva. Vratite u pećnicu i pecite još oko 10 minuta.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:31