RECEPT DANA

Obožavamo cimet rolice, ali ove mekane i sočne sa smokvama i orasima favorit su kasnog ljeta

 Berislava Picek/Cropix
Slavica Šagolj otkrila nam je recept za mekane rolice od dizanog tijesta sa smokvama
Slavica Šagolj otkrila nam je recept za mekane rolice od dizanog tijesta sa smokvama

Napravite meko dizano tijesto od maslaca, mlaćenice i brašna, a za dodatnu aromu u kombinaciju ubacite i prstohvat muškatnog oraščića. Smokve se dobro slažu i uz cimet, klinčić i kardamom pa svakako razmislite o opciji da dodatno aromatizirate tijesto ili nadjev.

Za nadjev će vam trebati suhe smokve i vino, dok preljev možete napraviti od svježih smokava, javorovog sirupa, oraha i pistacija. Na kraju spojite sve komponente i uživajte u mekanim, slatkim i sočnim rolicama koje se tope u ustima i idealna su poslastica za kralj ljeta. Također, ako rolice poslužujete odmah, kada su još tople, dodati možete i kuglicu sladoleda od vanilije.

image
Berislava Picek/Cropix

Za tijesto će vam trebati:

1 vrećica suhog kvasca (7 g)

2 žlice šećera

160 ml mlake vode

50 g otopljenog maslaca

50 ml mlaćenice

250 g glatkog brašna

prstohvat soli

prstohvat muškatnog oraščića

Za nadjev:

200 g suhih smokava

50 g smeđeg šećera

50 ml desertnog vina

30 g omekšalog maslaca

1 žlica cimeta

Za preljev:

10 svježih smokava narezanih na manje komade

100 g smeđeg šećera

2 žlice javorovog sirupa

2 žlice mlijeka

1 žličica ekstrakta vanilije

100 g usitnjenih oraha

50 g usitnjenih pistacija

prstohvat morske soli

Priprema:

U mlaku vodu dodajte kvasac i šećer te pustite da se zapjeni. U posudu za miksanje stavite brašno, sol i muškatni oraščić pa pomiješajte. Smjesi dodajte zapjenjeni kvasac te miješajte nastavcima za tijesto. Dodajte mlaćenicu sobne temperature i otopljeni maslac. Zamijesite tijesto. Stavite posudu sa strane, pokrijte krpom i pustite da se tijesto udvostruči.

Dok se tijesto diže pripremite nadjev. U sjeckalicu stavite suhe smokve koje prije malo usitnite nožem. Dodajte šećer, desertno vino, maslac i cimet te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dobiveni namaz stavite sa strane.

U posudu za kuhanje stavite smeđi šećer, javorov sirup i mlijeko te stavite samo pola minute na vatru, tek toliko da se sastojci zagriju i šećer otopi. Maknite s vatre i stavite sa strane. Smokve obrišite kuhinjskim papirom te ih narežite na manje komade. Oštrim nožem usitnite orahe i pistacije. Smjesi u posudi dodajte usitnjene orašaste plodove, ekstrakt vanilije i prstohvat soli te dobro sve promiješajte. Na kraju lagano umiješajte smokve da se sastojci sjedine.

Dignuto tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte u oblik pravokutnika. Tijesto premažite namazom od suhih smokava i začina. Zarolajte tijesto. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Tijesto izrežite u 16 jednakih dijelova. Svaki dio tijesta složite u lim premazanom stranom prema gore. ⅓ smjese za preljev rasporedite između rolica. Posudu pokrijte pamučnom krpom ili prozirnom folijom i pustite da se tijesto diže još 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 180°C. Lim stavite u pećnicu i pecite rolice oko 20 minuta. Izvadite ih van te sve rolice prelijte ostatkom preljeva. Vratite u pećnicu i pecite još oko 10 minuta.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2025 16:40