BOROVNICE NA ŽLICU

Obožavamo ih tek ubrane, ali ovo jelo s borovnicama nam je pravo otkriće, sigurno ga još niste probali

Fotografija: plottador_ranch_food/Instagram

 Instagram
Finci je konzumiraju kao lijek protiv prehlade, a posipaju je šećerom, dodaju šlag ili kiselo vrhnje

Iako smo navikli borovnice jesti svježe ravno iz posudice u kojoj je kupimo ili pak u raznim slasticama, mustikkakeitto je jelo koje nam je pokazalo da o borovnicama vrijedi razmišljati malo i izvan okvira! Riječ je, naime, o finskoj kiselo-slatkoj juhi od borovnica, koju ti Skandinavci često konzumiraju kao lijek za prehladu. Kako prenosi časopis Saveur, za ovu juhu treba vam tek pola sata vremena, dok iz ovog recepta proizlazi dovoljno juhe za četvero do šestero ljudi. Nju možete poslužiti za doručak uz dodatak kaše, kao desert s malo šećera ili šlaga, a ako želite pravo osvježenje, dodajte hladno kiselo vrhnje, nekoliko borovnica i uživajte!

image
Pingpongcat/Getty Images/istockphoto

Slatka juha od borovnica

Sastojci:
1 kg borovnica
150 g šećera
750 ml vode
1 žlica naribane korice limuna
2 žlice svježe cijeđenog soka od limuna
1 žličica svježe cijeđenog soka od limuna
1 štapić cimeta
2 žlice kukuruznog škroba
prstohvat soli
kiselo vrhnje, kremasti sir ili šlag za posluživanje

image

Fotografija: plottador_ranch_food/Instagram

Instagram

Priprema:
Borovnice operite, stavite ih u srednje veliki lonac, ulijte vodu i stavite na jaku vatru dok ne zakuhaju. Smanjite vatru na srednju jačinu i kuhajte oko 12 minuta uz povremeno miješanje, sve dok borovnice ne počnu pucati. Uklonite lonac s vatre i pomoću šupljikave žlice premjestite borovnice u sito s finom mrežicom koje ste postavili iznad srednje velike zdjele. Žlicom nježno pritisnite borovnice tako da iscijedite sok. Odbacite borovnice i prebacite tekućinu natrag u lonac
image

Fotografija: salminentarja/Instagram

Instagram

Dodajte šećer, koricu limuna, sok limuna i štapić cimeta pa pustite da zavrije na jakoj vatri. Za to vrijeme u maloj zdjelici pomiješajte kukuruzni škrob i 2 žlice vode pa smjesu ulijte u kipuću tekućinu. Nastavite kuhati, neprestano miješajući, dok juha ne postane dovoljno gusta da ostaje na žlici. Bacite štapić cimeta i dodajte sol. Poslužite vruće uz mliječni dodatak po želji.
image

Fotografija: lukindae/Instagram

Instagram
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 10:43