Svi smo ga voljeli

Obožavano jelo našeg djetinjstva: na njemu su odrasle generacije, gotovo je u 15 minuta, a kad ste ga zadnji put jeli?

Iako smo u njemu nekad najčešće guštali ljeti, netom nakon prve ture prosušenih sezonskih oraha, to ne znači da ga ne možete napraviti i sada

Sjećate li se rezanaca s orasima? Ili su vama ipak bili draži oni s makom? Kakogod, donosimo vam provjereno dobre recepte uz koje će vam priprema oduzeti svega 15 minuta koliko je potrebno da sameljete orahe ili mak i skuhate tjesteninu.

Rezanci s makom i orasima uz malo šećera klasik su iz djetinjstva kojem smo se baš jako veselili. U ove dvije, već spomenute kombinacije, koje je još boljima mogla učiniti samo žlica kakaa, bila je tada odlična ideja za doručak, užinu ili desert dok je starijima nerijetko bio i prvi izbor za lagani ručak ili večeru. A tako, naravno, može biti i danas. Pogotovo jer u nedostatku vremena između obaveza sve češće tražimo rješenja za brza i ukusna jela. A tjestenina s orasima ili makom vam, zajedno s kuhanjem tjestenine i spajanjem sastojaka na tanjuru, neće oduzeti više od 15 minuta vremena.

Oni koji su u ovom jelu uživali u djetinjstvu, a nije nas malo, sigurno će se sjetit kako je tjestenina s makom ili orasima bila najbolja kad je i pašta bila domaća, kakvu su radile naše bake. Stoga, ako vam vrijeme dozvoljava i tome ste vješti, ne oklijevajte i dajte si truda da oživite uspomenu. Naravno, dobra ideja bit će i šufnudle (pogledajte korak po korak recept), a u slučaju da za pripremu ručka zbilja nemate puno vremena, sasvim dobra zamjena bit će i kupovna tjestenina. Oblik birajte po vlastitom ukusu, no najbolji će biti rezanci (tagliatelle), špageti ili pak tjestenina s rupom (penne, rigatoni, conchiglie, tortiglioni...).

Ako se želite okušati ili prisjetiti kako napraviti domaću tjesteninu, pogledajte ovdje.

image
Shutterstock

Tjestenina s makom

Trebat će vam (za 1 porciju):

150 g maka
100 ml mlijeka
šećer po želji
200 g odabrane tjestenine

Priprema:

Mak sameljite. Mlijeko stavite grijati pa u njega dodajte mak i šećer te, uz neprestano miješanje, kuhajte dok ne zavrije. Po želji, maku možete dodati i vanilin šećer. Kada ste dobili gustu smjesu, dovoljno je tek pomiješati je sa skuhanom tjesteninom i poslužiti još toplo.

Savjet više! Neki ovo jelo ne mogu zamisliti bez omiljenog pekmeza, ugodite si, poslužite ga baš tako.

image
Stefan Tomic/Getty Images

Tjestenina s orasima

Trebat će vam (za 1 porciju):

150 g oraha
šećer po želji
200 g odabrane tjestenine
1 žličica maslaca, sobne temperature

Priprema:

Orahe sameljite i po želji pomiješajte sa šećerom. Tjesteninu skuhajte i kad je al dente, ocijedite, dodajte joj kockicu maslaca i spojite s mljevenim orasima i šećerom miješajući dok se maslac ne otopi.

Savjet više! Maslac možete i otopiti na tavi, dodati mu šećer, a kad se šećer otopi, spojite sve s tjesteninom i pospite mljevenim orasima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 23:20