Ako ste ikada imali prilike promatrati baku ili mamu kako od početka do kraja, od miješenja tijesta i sjeckanja kupusa, preko sporog pirjanja i, na kraju, tog toliko očekivanog posluživanja, pripremaju krpice sa zeljem i zamišljali kako ćete jednog dana raditi istu stvar, na dobrom ste mjestu. U nastavku vam ostavljamo detaljne upute za pripremu omiljenog jela iz djetinjstva, onog od kojeg miriše cijela kuhinja i koje se jede dok se ne isprazni cijela posuda.
PRVI KORAK: TJESTENINA
Kod pripreme krpica sa zeljem uvijek možete koristiti kupovnu tjesteninu, posebice ako jelo pripremate nakon napornog radnog dana ili ste jednostavno u žurbi, no jasno je da će u tom slučaju biti drugačije od onog koje se priprema sa svježom tjesteninom, kako se to nekada obavezno radilo.
Svježa tjestenina nije nikakav problem, niti drama, radi se od nekoliko sastojaka i najviše vremena oduzima samo miješenje. Trebat će vam i malo strpljenja da sve povežete u jednu dovoljno čvrstu, a još uvijek meku kuglu, a ako vam je pri ruci stroj za izradu tjestenine, proces može biti još lakši. Iako, krpice kao oblik toliko su jednostavne da ih vrlo lako možete napraviti i samo pomoću valjka i malo upornosti da tijesto razvaljate što tanje.
U nastavku ostavljamo provjereni recept za tijesto. Kod pripreme pripazite da se krpice ne zalijepe jedna za drugu, pri čemu će vam pomoći dodatak malo brašna. Kada krećete s obradom, kuhajte ih tek kratko, minutu ili dvije, pa izvadite iz vode i direktno prebacite na tavu s kupusom.
DRUGI KORAK: KUPUS
Kod obrade kupusa najvažnije je da kupus nasjeckate na sitno i da pri ruci imate spremu mast (ili ulje), žličicu šećera, svježe mljeveni papar i sol. Ovisno o tome gdje se pripremaju, u krpice sa zeljem može se, ali i ne mora dodati sitno sjeckani luk, koji daje na dodatnoj slatkoći. Ipak, nekakav bazični recept za krpice sa zeljem je samo sporo i dugo pirjanje sjeckanog zelja na masnoći, uz malo šećera. Ako dodajete šećer, najbolje je to napraviti odmah na početku, kako biste postigli lijepu karamelizaciju na dnu tave. Inače, mnogi kažu da je upravo šećer tajna najboljih krpica sa zeljem, pa ako do sada niste, toplo preporučujemo da ga probate dodati.
Također, važno je da je tava u kojoj pripremate krpice dovoljno široka kako biste po njoj lijepo mogli rasporediti kupus i kako bi se on ravnomjerno dinstao, a ne kuhao.
Kupus se dinsta dugo, otprilike 20 d0 30 minuta, dok ne poprimi lijepu, smećkastu boju i duboki okus, a ako se odlučite podliti ga, dobro je koristiti temeljac. No, ako krpice dinstate na laganoj vatri i uz miješanje, tekućina i neće biti potrebna.
TREĆI KORAK: DODACI
Kada je kupus gotov, u tavu prebacite kuhane krpice. Najbolje je sve zajedno tempirati tako da krpice budu gotove taman kad i kupus, što i nije teško, jer vam za njih treba tek minuta, dvije. Sve zajedno pomiješajte, probajte i začinite soli i poštenom količinom svježe mljevenog papra.
Kada ste gotovi s osnovnim dijelom i krpice ste već poslužili na tanjuru, na vrh uvijek možete dodati i dodatke poput, primjerice, hrskave slanine, koju možete napraviti tako da slaninu ispečete u pećnici, između dva pleha ili brzinski na tavi. Pustite da se zahrskavi, prebacite na papirnati ubrus i prstima razmrvite pa posipajte po jelu.
Dobar dodatak krpicama bit će i žlica kiselog vrhnja, čvarci, ali i klasična zelena salata, koja će lijepo zaokružiti ovaj jednostavan, starinski, jeftin, a tako dobar ručak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....