Teško im je odoljeti

Od domaćih trešanja od sad radimo samo ovaj predobar kolač po receptu Janje Benić

Cijeni usprkos, teško je odoljeti crvenom i sočnom voću koje je zavladalo tržnicama

Već je svima jasno da ovogodišnje domaće trešnje nisu jeftine. I dok smo one iz uvoza, najčešće iz Španjolske, početkom svibnja plaćali nevjerojatnih 25 eura po kilogramu, za domaće, sudeći po cijenama na zagrebačkom Dolcu, u najboljem slučaju trebamo izdvojiti oko 10 eura. Kaštelanske, lovranske..., iz susjedova ili vlastitog dvorišta, zaista nije bitno, jer pokazalo se već toliko puta da su domaće najbolje. Sočne su, slatke, pucaju pod zubima i ako ih kojim slučajem, a to se stvarno dogodi rijetko, ostane pola kilograma u zdjeli na stolu - ne propustite priliku od njih napraviti i kolač.

image
Pexels

Ljubitelji slatkog znaju da se ljube s tučenim vrhnjem, orašastim plodovima, mentom i čokoladom. Motaju ih u rolade, stavljaju u deserte u čaši, ubacuju u biskvite i njima obogaćuju kreme. Odvažni će od njih napraviti i štrudlu ili će se, poput nas, odlučiti za posebno dobar kolač - galette po receptu Janje Benić, koja se proslavila sourdough krafnama u Zagrebu.

Ovaj recept je jedan od onih koji će vas oduševiti ako volite tradicionalne kolače u kojima do izražaja dolazi osnovna namirnica. Stoga, ako želite kolač od trešanja koji će njihov okus još samo dodatno naglasiti, ovo je recept za vas.

Galette od trešanja

Za tijesto:

  • 295 g glatkog brašna
  • 225 g hladnog maslaca
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice jabučnog octa
  • malo hladne vode (cca 2 žlice)
  • jaje za premazivanje
  • Demerar šećer za posipanje

Za nadjev:

  • 500 g trešanja
  • 1 žlica limunova soka
  • 3 žlice tapioka ili kukuruznog škroba
  • 30 g smeđeg šećera
  • 20 g bijelog šećera
  • 1 jaje (za premazivanje)
  • Demerar šećer za posipanje
image
Porosolka/Getty Images/istockphoto

Priprema:

  1. U zdjelu stavite brašno, sol i šećer i promiješajte. Dodajte kockice maslaca i rukama usitnite maslac tako da se maslac prekrije brašnom. Nemojte dozvoliti da se maslac previše usitni. Možete ga malo i gnječiti prstima, ali ne previše, mora vam ostati i pokoji veći komad maslaca.
  2. Nakon toga dodajte ocat i vodu. Miješajte špatulom dok se sve ne poveže. Dodajte još vode ako mislite da je potrebno - kad stisnete tijesto rukama, bitno je da nastane kugla, ali da tijesto ne bude pregnjecavo i prevlažno.
  3. Prebacite tijesto na radnu površinu i stisnite ga iz kugle u oblik diska.
  4. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak najmanje dva sata.
  5. Nakon što se tijesto stegnulo u hladnjaku, lagano pobrašnite površinu i razvaljajte ga u obliku kruga promjera 35 cm, bitno je da tijesto bude otprilike iste debljine. Sada odrežite rubove nožem prateći rub razvaljanog tijesta.
  6. Tijesto prebacite na prethodno pripremljen lim za pečenje (možete ga peći i u okrugloj keramičkoj posudi za pečenje).
  7. Razvaljano tijesto zatim stavite u hladnjak da se još stegne. Za to vrijeme možete pripremiti nadjev.
  8. U veliku posudu ubacite sve sastojke za nadjev i promiješajte da se povežu. Izvadite rashlađeno razvaljano tijesto iz hladnjaka i na njega stavite nadjev po sredini, svakako ostavite cca pet centimetara prazno uz cijeli rub jer će se taj dio tijesta preklopiti.
  9. Sad stavite cijeli galette u hladnjak na 15-30 minuta da se dobro stegne prije pečenja (možete ga čak ostaviti i preko noći). Za to vrijeme možete zagrijati pećnicu na 205 ºC.
  10. Kad ste izvadili galette iz hladnjaka, premažite tijesto jajem i posipajte šećerom.
  11. Pecite oko 40 minuta, sve dok ne vidite mjehuriće od voćnih sokova i dok kora ne postane lagano smeđa.


SAVJET VIŠE!

Galette možete pripremiti i uz dodatka startera, bit će prozračniji i ukusniji. Vrlo jednostavno ga možete pripremiti po receptu Janje Benić koji smo objavili na portalu dobrahrana.hr, a možete ga i posuditi od nekoga tko je iskusan u spravljanju startera. Odličan je to poklon, koji ćete, ako ga redovito hranite, moći dodati u svaku drugu varijantu prhkog tijesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:17