DANAS RADIMO...

Od glavice kupusa i mrkve možete napraviti puno više od klasika, ova salata slaže se uz sve

 Gmvozd/Getty Images
Gdje je nastala, kako se radi i što sve možete dodati u omiljenu coleslaw salatu

Da kupus može biti puno više od klasične kupus salate ili variva s rajčicom, a mrkva puno više od sastojka juhe ili priloga, dokaz je i superpopularna coleslaw salata. Ona, naime, spaja oboje u kremasti dodatak burgerima, sendvičima, zdjelama s rižom ili salatu koja na svakom roštilju iz zdjele nestaje rekordnom brzinom.

image
Gmvozd/Getty Images

Iako je prisvajaju Amerikanci, vjeruje se kako je coleslaw zapravo izmišljena u Nizozemskoj. Riječ "coleslaw" dolazi od nizozemske riječ "koosla", što u prijevodu znači "salata od kupusa". U počecima se, naravno, nije radila s dodacima koji joj se dodaju danas, kao što je, primjerice, majoneza, ali je svakako bila inspiracija za recept koji je kasnije, oko 1770-ih postao iznimno popularan u Americi. Jednim od najvažnijih trenutaka u postojanju ove salate smatra se upravo izum majoneze zbog koje je, prema mnogima, postala još bolja.

S godinama su se pojavile različite varijante coleslaw salate, pa se tako bazičnim sastojcima dodaje i curry, sezamovo ulje, pa čak i tanko sjeckana granny smith jabuka.

image
Janna Danilova/Getty Images/istockphoto

Danas ćete je najjednostavnije napraviti tako da povrće naribate, u posebnoj zdjelici pomiješate umak, a zatim sve spojite u većoj zdjeli pa prije posluživanja dobro ohladite. Kombinaciji kupusa i mrkve uvijek možete dodati i na tanke rezance nasjeckanu, hrskavu iceberg salatu, a umjesto glavice luka, dodati možete mladi luk.

Kada su u pitanju začini, uvijek se zaigrati možete svježim začinskim biljem poput kopra, peršina, korijandera i vlasca, ubaciti možete i tostirani sezam, senf, a za dozu slatkoće, dobra opcija bit će javorov sirup ili čak malo meda. Kiselinu možete dobiti dodavanjem jabučnog octa, ali i limunova soka te rižina octa, dok dio majoneze uvijek možete zamijeniti i grčkim jogurtom. Birajte ono što vama najbolje odgovara.

Iako Amerikanci najviše vole češnjak i luk u prahu, ne dajte da vas to spriječi u kreativnosti i salatu uvijek začinite po samo svom ukusu. Dok je pripremate, kušajte je u nekoliko navrata kako biste dobili najbolje rezultate.

RECEPT ZA KLASIČNU COLESLAW SALATU

Trebat će vam:

1 manja glavica kupusa
pola manje glavice ljubičastog kupusa (po želji)
2 veće mrkve
4-5 žlica majoneze
1 žlica jabučnog octa
1 žličica šećera
1 luk (po želji)
sol i papar
začini i dodaci po želji (svježe začinsko bilje, luk i češnjak u prahu, malo ljutog umaka, senf...)

Priprema:

U posudi najprije pomiješajte majonezu, šećer, ocat i začine. Miješajte dok ne dobijete kremasti umak. Kupus naribajte na tanko, a isto napravite i s mrkvom. Luk nasjeckajte na tanke polumjesece. Ubacite sve u zdjelu, pomiješajte s umakom, ohladite 2-3 sata u hladnjaku i poslužite.

Coleslaw salatu poslužite u sendvičima s pohanom piletinom, posebice ako je radite s panko mrvicama, kako biste dobili lijep omjer hrskavog i kremastog. Ubaciti je možete i u tortilje i tacose, hot dog, a bit će dobar dodatak i burgerima, klasičnim i pulled pork. Uz dodatke kao što je sezamovo ulje i malo čili ulja, poslužiti je volimo i u zdjelicama s rižom, u kombinaciji s lososom i tunom, piletinom, ukiseljenim povrćem i dodacima kao što su brokula i pirjane tikvice.

image
Unsplash/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:12