Treba li vam inspiracija za pečenje blagdanskih slastica, Instagram je uvijek nepresušan izvor odličnih ideja. Provjereno dobre recepte pronašli smo na nekoliko profila kojima se uvijek rado vraćamo, a njihove su vlasnice s nama rado podijelile svoje omiljene recepte za božićne keksiće.
Šlag na kraju
Iva Erić, koja stoji iza popularnog brenda Šlag na kraju, počela je jođ u studenom na svojim društvenim mrežama objavljivati ideje za blagdanske slastice. Prvi božićni recept kojeg je uoči ovih blagdana objavila na svojim društvenim mrežama je onaj za polumjesece od pistacije. Nastavila je s receptom za matcha boriće koji, kako kaže, nisu preslatki, a dekorirani su s royal icingom. Keksi od badema i brusnica također su odličan prijedlog, a možete ih puniti i nekim drugim pekmezom. Ivin četvrti božićni recept je tradicionalni, iz mamine bilježnice, a riječ je o ‘kolaču snaha‘. Objavila je još i recept za jednostavne keksiće s lješnjacima i nutellom. Mi prenosimo recept iz bilježnice Ivine mame, onaj za ‘Kolač snaha‘.
Kolač snaha
Trebat će vam:
Sastojci za biskvit od oraha
5 bjelanjaka
130 g šećera
130 g mljevenih oraha
1 žlica kakaa
3 žlice brašna
Pola praška za pecivo
Sastojci za kokos biskvit:
5 bjelanjaka
130 g secera
150 g kokosa (probajte kupiti kvalitetni kokos da nije suh)
pola limuna
Sastojci za orah fil:
- 5,6 žlica mlijeka
- 140 g oraha
- 100 g secera
- 140 g maslaca
Sastojci za žutu kremu:
- 10 žutanjaka
- 150 g šećera
- 230 g maslaca
*Mjere su za protvan veličine 36x27 cm
Postupak:
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Za biskvit od oraha izmiksati 5 bjelanjaka sa šećerom, a sa strane pomiješati brašno, prašak za pecivo i kakao. Kad su bjelanjci pjenasti i čvrsti, umiješati suhe sastojke zajedno sa orasima, lagano, pazite da ne ispuhnete zrak iz bjelanjaka. Stavite peći na 170 stupnjeva (moze i 180 ako je pećnica slabija) 15ak minuta, provjerite čačkalicom.
Za biskvit od kokosa izmiksajte 5 bjelanjaka sa šećerom, pa dodajte kokos i sok pola limuna i lagano umijesajte. Stavite peći na 170 stupnjeva 15ak minuta, biskvit mora ostati bijel.
Lucina spiza
Na Instagram profilu Lucina spiza pronaći ćete odličan recept za tradicionalne dalmatinske fritule. Vlasnica profila kaže da je jedva dočekala vrijeme Adventa, a za fritule po svom receptu garantira da neće popiti ni kap ulja. U nastavku prenosimo njezin recept za fritule.
Dalmatinske fritule
Trebat će vam:
2 jaja
3 žlice šećera
2 vanilin šećera
2 tekuća jogurta (360ml)
korica limuna
žlica ruma
350g glatkog brašna (2.5 šalice od 2dcl)
1 prašak za pecivo
po želji dodati suvice/grožđice i/ili ribanu slatku jabuku te cimet🍎 (ako dodajete jabuku, obvezno ju naribati i ocijediti kad odstoji)
Postupak:
Pomiješati sve mokre sastojke, dodati brašno i prašak te sjediniti u tijesto. U zagrijano ulje (barem 2 prsta) na srednje jakoj vatri (u mene je 7 od 9 indukcija, dugo i sporo se treba zagrijati, ne naglo) pržiti fritule. Same se okreću u ulju. Vaditi ih vani kad pozlate i obilato posuti šećerom u prahu.
Food and mood
Na blogu Food and mood Mateje Zvirotić Andrijanić pronaći ćete pregršt recepata za božićne slastice, ali i korisne savjete o izradi. I kod nje možete pronaći recept za fritule s jogurtom, ali i za neke klasike kao što su vanilin kiflice i najbolji linzeri. Podijelila je i recept za kekse s pistacijama i brusnicama, za brioš babku s malinama, bečke čokoladne kekse te za makovnjaču i orehnjaču, a tu su i bonus savjeti kako izbjeći najčešće greške koje se događaju prilikom pripreme ovih slastica. Mateja je s nama podijelila svoj recept za makovnjaču i orehnjaču.
Makovnjača i orehnjača
Trebat će vam:
Za tijesto
550 g glatkog brašna (prosijanog)
250 ml mlijeka
7 g suhog kvasca (ili 1/2 kocke svježeg kvasca)
70 g šećera
70 ml suncokretovog ulja
30 g svinjske masti (ili maslaca, sobne temperature)
1 jaje (M veličina)
1 žumanjak
½ žličice soli
½ žličice začina za medenjake (nije nužno, no da finu aromu)
1 velika naranča (samo naribana korica)
Nadjev od maka:
180 g mljevenog maka
70 g šećera
10 g bourbon vanilija šećera (ili vanilin šećera)
1 žlica pekmeza od kajsija
160 ml mlijeka
Nadjev od oraha:
220 g mljevenih oraha
70 g šećera
1 žlica meda
⅓ žličice cimeta
1 žličica ruma
120 ml mlijeka
Premaz prije pečenja:
1 jaje (malo)
2 žlice mlijeka
Posluživanje:
šećer u prahu (opcionalno)
Postupak:
Sve sastojke naprije izvažite i pripremite.
Priprema tijesta:
Od pripremljene količine mlijeka i brašna oduzmite 50 ml mlijeka i 1 žlicu brašna te ih dobro izmiješajte sa suhim kvascem. Poklopite i pričekajte 10-ak min da se kvasac zapjeni. Ostatak brašna prosijte u posudu od samostojećeg miksera. Dodajte šećer, sol, naribanu koricu naranče, dignuti kvasac, mast, jaje i žumanjak. Krenite mijesiti tijesto na najsporijoj brzini pa postepeno ulijevajte ostatak mlijeka i ulje. Mijesite tijesto na najnižoj brzini dok ne postane sjajno, glatko i podatno, između 10 i 15 min. Izbjegavajte dodavanje dodatnog brašna ukoliko nije nužno. Tijesto potom prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu pa odmah podijelite u 2 jednake kugle (izvažite ih). Svaku stavite u zasebnu posudu. Poklopite te ostavite na toplom mjestu dok se tijesto ne udvostruči u volumenu.
Nadjev od maka:
U međuvremenu, pripremite nadjeve. Mljeveni mak pomiješajte s obje vrste šećera, dodajte pekmez te započnite prelijevati vrelim mlijekom neprestano polako miješajući. Nikada nemojte izliti svo mlijeko odjednom; ovisno o tome kakav je mak, može upiti više ili manje tekućine. Ostavite sa strane da se u potpunosti ohladi.
Nadjev od oraha:
Mljevene orahe pomiješajte sa cimetom, šećerom i rumom. Dodajte med i započnite s dodavanjem vrelog mlijeka neprestano polagano miješajući. Ostavite da se skroz ohladi prije filanja.
Motanje i pečenje:
Dublju tepsiju obložite papirom za pečenje. Ostavite sa strane. Nakon što je tijesto naraslo, prebacite ga na lagano pobrašnjenu radnu površinu te rezvaljajte u pravokutnik na dužinu tepsije koju ćete koristiti (u ovom receptu je to 30 cm). Pazite da tijesto razvaljate jednolično i ne pretanko, u suprotnom će popucati tijekom pečenja na tanje razvaljanim mjestima. Razvaljano tijesto ravnomjerno premažite nadjevom od maka ostavljajući po cca 1 cm praznim sa svake strane. Bočne rubove presavijte te tijesto pažljivo zarolajte. Prebacite u tepsiju. Postupak ponovite s orahnjačom. Makovnjaču i orahnjaču pokrijte folijom te ostavite da se diže još nekih 30-ak min. 20 min prije početka pečenja upalite pećnicu da se grije na 170°C. U posudici razmutite jaje s mlijekom, obje štruce dobro premažite prije pečenja. Izbockajte tijesto vilicom ili čačkalicom pa stavite na pečenje oko 50 min. Oko 25.-30. minute tijesto će vjerojatno krenuti jako tamniti; pokrijte ga aluminijskom folijom i vratite nazad na pečenje. Kada su makovnjača i orahnjača pečene, izvadite ih iz pećnice i skupa s tepsijom preokrenite naopako. Neka tako stoje do 10 min, tako se nadjev neće odvojiti od kore. Zatim ih preokrenite nazad, svaku umotajte u čistu krpu i pustite da se u potpunosti ohlade prije rezanja. Po želji ih kod posluživanja možete posuti šećerom u prahu.
Slavonka
Ena Kokanović Nagy, vlasnica bloga Slavonka, također je na svojem profilu podijelila nekoliko recepata za božićne kolačiće. Na njezinm profilu možete pronaći recepte za flodny kolač, ruske kape, linolada kekse, šape i kuglof od pistacije, a posebno je zanimljiva i slana božićna babka. Ena je s nama podijelila recept za šape. Svaka kuća u Slavoniji ima svoju verziju, a ova njezina, obiteljska, puna je najljepših mirisa i okusa.
Šape
Trebat će vam:
200g mljevenih orasa
100g masti svinjske
100g šećera
250g brašna
Prstohvat sode bikarbone
Postupak:
Od svih sastojaka umijesite meko tijesto. Kalupe za šape dobro namastite i pobrašnite pa ih punite tijestom. Pecite ih na 180 stupnjeva, 10-15 minuta. Još tople izvadite iz kalupa i uvaljajte u šećer u prahu.
Foodoris
Doris Valković s bloga Foodoris na svom profilu dijeli jedan recept iz svoje Slatke božićne kuharice, onaj za cantuccine s brusnicama i pistacijama. U njezinoj PDF kuharici možete pronaći još 50 recepata za blagdanske slastice. Svi recepti su bez jaja i laktoze, jednostavni za pripremati i prilagođeni svakome, uz jasne upute i objašnjenja za zamjene sastojaka, čokoladu, veganske opcije i male trikove koji pomažu da sve ispadne savršeno. Mi prenosimo njezin recept za blagdanske cantuccine.
Cantuccini s brusnicama i pistacijama
Sastojci:
2 šalice (280 g) pirovog bijelog ili pšeničnog brašna
¾ šalice (155 g) šećera
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
1 žličica korice naranče
1 žlica (15 ml) ulja neutralnog okusa
6 žlica (90 ml) aquafabe
3 žlice (45 ml) bademovog mlijeka
nekoliko kapi ekstrakta badema
⅓ šalice (40-45 g) neslanih pistacija
¼ šalice (30 g) brusnica
Priprema:
Zagrijati pećnicu na 180°C. Prosijati brašno, šećer, prašak za pecivo i sol u zdjelu. U drugoj posudi pomiješati aquafabu, ulje, mlijeko, ekstrakt i koricu naranče; kratko pjenjačom umutiti. Mokre sastojke dodati suhima i umijesiti tijesto, mora biti malo ljepljivo. Ako je presuho - dodati još malo mlijeka. Dodati pistacije i brusnice i umijesiti u tijesto. Oblikovati kuglu i podijeliti je u dva dijela. Svaki dio oblikovati u štruce. Stavite štruce na pleh i pecite 30 minuta. Izvaditi i malo ohladiti. Oštrim nožem rezati ploškice ukoso. Poslagati narezane ploške natrag na pleh. Smanjiti pećnicu na 140°C i peći 8 minuta sa svake strane. Ohladiti na rešetki - stisnut će se hlađenjem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....