Ništa bez zvijezde stola

Od nabavke najboljeg komada mesa do miješenja tijesta, ovdje je sve što vam treba za pripremu najslasnije šunke u kruhu

Pored hrena, mladog luka, obojenih jaja i francuske salate, bez ovog jela uskrsni doručak jednostavno nije potpun

Kako nam se bliži Uskrs, tako iz dana u dan nabavljamo namirnice i pripremamo jela bez kojih bogati blagdanski stol jednostavno nije potpun. Većini na tradicionalnom uskrsnom doručku središnju ulogu igra kuhana šunka, koja je osobito slasna ako je usto još i pečena u kruhu. Upravo smo se zato prisjetili jednog starog snimanja s kolegama iz Gastronomada i kao asa iz rukava, ponovno izvukli najbolje savjete oko pripreme kuhane i pečene šunke.

image
Marko Miščević/Cropix

Ako ste dio velike obitelji ili se kod vas okuplja veće društvo, ima smisla skuhati i u kruhu zapeći cijelu šunku od 12-13 kilograma, no najčešće se ipak priprema plećka, odnosno lopatica teška do pet kilograma. Pritom je važno da šunka ne bude previše slana – odnosno, sam proces kuhanja izvući će višak soli.
U slučaju da ste htjeli cijeli proces salamurenja odraditi sami, nažalost, malo ste zakasnili jer je potrebno s time početi barem tjedan dana prije Uskrsa. Sačuvajte članak na poveznici za iduću godinu i zabilježite u kalendar kako ne biste zaboravili i kako bi iduće godine ipak krenuli na vrijeme.

image
Marko Miščević/Cropix

Ono što sada još stignete napraviti jest kupiti već pripremljenu šunku koju je potrebno skuhati. Taj se postupak provodi kako bi se šunku hidriralo i time vratilo njenu strukturu, kao i da bi se izvukla suvišna sol uz istodobno dodavanje aroma. To se postiže dodavanjem začina poput češnjaka, papra i slično po želji u vodu u kojoj će se šunka kuhati.

image

Za snimanje za Dobru hranu Gastronomadi su koristili šunku od 12 kilograma

Marko Miščević/Cropix

Iako se kuhanjem izvlači sol iz šunke, vodu u kojoj se ona kuha svejedno treba posoliti s oko 10 grama po litri vode. Vodu zagrijte u dovoljno velikom loncu da može u njega stati šunka. Vrijeme kuhanja je u prosjeku oko 20 minuta po kilogramu mesa – vatru zatim ugasite te ostavite šunku da se ohladi još sat-dva u vodi. Ako šunku odmah izvadite, naglo će se početi sušiti i gubiti vodu. Nakon što je šunka još odstajala u vodi, pažljivo je izvadite, osušite i zatim zamijesite kruh.

Vodu u kojoj se kuhala šunka nikako nemojte baciti. Umjesto toga, ohladite je, zamrznite i koristite kao bazu za razna variva, kuhani grah i slična jela.

Tijesto za šunku, preporučuju Gastronomadi, mora biti nešto rahlije nego obično. Za kruh će vam trebati (ovisno o veličini šunke) tri kilograma glatkog brašna, 1,5 litre vode, 2% (od težine brašna) kvasca, odnosno oko šest vrećica ako koristite suhi, te 1,5% (od težine brašna) soli. Na tu količinu brašna možete dodati i otprilike 1 dcl maslinova ulja ili žlicu-dvije svinjske masti.

image
Marko Miščević/Cropix

image

Očišćena kuhana šunka čeka dok Pantelija Pekić ne razvalja tijesto koje mora biti rahlo

Marko Miščević/Cropix

Zamijesite tijesto te pustite da se jednom “predigne”, a zatim tijesto razvaljajte na debljinu od oko 2 cm, položite šunku u sredinu te je “obucite”. Važno je da dobro zatvorite sve dijelove kako sok ne bi iscurio – time ćete stvoriti takozvani “parni džep”.

image
Marko Miščević/Cropix

image

Kuhanu šunku potrebno je cijelu omotati

Marko Miščević/Cropix

image
Marko Miščević/Cropix

Pleh za pečenje namastite maslinovim uljem i pospite brašnom, a višak istresite te položite tijestom omotanu šunku. Po vrhu pospite brašnom.

image
Marko Miščević/Cropix

image
Marko Miščević/Cropix

Pecite u zagrijanoj pećnici na 190 °C oko 15 minuta, zatim provjerite kako napreduje, pokrijte gornju površinu alu-folijom i pecite na 160 °C oko tri sata (oko 20 minuta po kilogramu). Jednom pečena, vaša je šunka u kruhu spremna preuzeti ulogu zvijezde uskršnjeg stola!

image



Biljana Blivajs/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:32