Jesen je godišnje doba koje podsjeća na topla jela i djetinjstvo, na šuštanje lišća pod nogama, na maglovita jutra i na onaj poznati, utješni miris pečenih kestena koji se širi ulicama. Upravo su kesteni jedno od najprepoznatljivijih jesenskih blaga, simbol topline i druženja. No, osim što ih volimo jesti tople iz papirnatih vrećica, kesteni su i nevjerojatno svestran sastojak koji se može uklopiti u gotovo svako jelo, od slanih delicija do raskošnih deserata.
FUSILLI S KESTENOM I PROKULICAMA
Njihova nježna, pomalo slatkasta aroma i kremasta tekstura odlično se nadopunjuju s mesom, povrćem, sirevima, pa čak i tijestom. Tako se kesten sve češće pojavljuje u aromatičnim gulašima, hrskavim pizzama s jesenskim nadjevima, svježim salatama koje spajaju sezonske okuse, ali i u desertima koji osvajaju svojom mekoćom i toplinom.
PIZZA S KESTENIMA, BABY ŠAMPINJONIMA I ZAČINSKIM BILJEM
U nastavku donosimo inspirativan izbor jela s kestenima, od slanih kombinacija koje griju dušu do slatkih zalogaja koji mame osmijeh.
Krem juha od kestena s parmezanom, krutonima i čilijem
Trebat će vam (za 4 porcije):
400 g kuhanih ili pečenih kestena (oguljenih)
1 srednji luk
1 manji poriluk (bijeli dio)
1 manji krumpir (za gustoću)
2 žlice maslinova ulja ili maslaca
1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
100 ml vrhnja za kuhanje
40 g ribanog parmezana
sol i svježe mljeveni papar, po ukusu
prstohvat sušenih čili pahuljica (ili po želji)
šaka domaćih krutona
Priprema:
Na maslinovu ulju ili maslacu pirjajte sitno nasjeckani luk i poriluk dok ne omekšaju i postanu staklasti. Dodajte na kockice narezan krumpir i kratko promiješajte. Umiješajte oguljene kestene i zalijte vrućim temeljcem. Kuhajte oko 20 minuta, dok krumpir ne omekša, a okusi se ne povežu. Pomoću štapnog miksera ili blendera usitnite juhu do kremaste teksture. Ako je pregusta, dodajte još malo temeljca. Umiješajte vrhnje za kuhanje i naribani parmezan. Lagano zagrijte, ali ne dopustite da zakipi. Začinite solju, paprom i prstohvatom čilija. Ulijte juhu u zdjelice, dodajte prepečene krutone, pospite dodatnim parmezanom i ukrasite s malo chili pahuljica.
Tjestenina s gljivama i kestenima
Trebat će vam (za 2–3 porcije):
250 g tjestenine
250 g svježih gljiva (šampinjoni, bukovače ili vrganji)
150 g kuhanih ili pečenih kestena (oguljenih i grubo nasjeckanih)
1 manji luk (sitno nasjeckan)
2 češnja češnjaka
2 žlice maslinova ulja ili maslaca
150 ml vrhnja za kuhanje
50 ml bijelog vina (po želji)
sol i svježe mljeveni papar
šaka svježeg peršina ili rikole za posluživanje
naribani parmezan (za posipanje)
Priprema:
Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi prema uputama na pakiranju. Ocijedite i sačuvajte malo vode od kuhanja (oko ½ šalice). U širokoj tavi zagrijte maslinovo ulje ili maslac. Dodajte sitno nasjeckani luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte nasjeckani češnjak i gljive pa pirjajte dok gljive ne puste tekućinu i lagano se zapeku. Umiješajte grubo nasjeckane kestene i kratko ih propirjajte da puste aromu. Po želji podlijte bijelim vinom i pustite da alkohol ispari. Ulijte vrhnje za kuhanje i pustite da se umak zgusne nekoliko minuta. Za kremastiju teksturu dodajte žlicu ili dvije vode od tjestenine. Umiješajte skuhanu tjesteninu u umak i dobro promiješajte da se sve poveže. Posolite i popaprite po ukusu. Poslužite odmah, pospite svježim listićima rikole ili peršina i obilno naribanim parmezanom. Za dodatnu aromu, nekoliko kestena lagano prepecite na tavi i pospite po vrhu prije posluživanja, dat će jelu divnu hrskavost i orašasti miris.
Gulaš s kestenima i crnim maslinama
Trebat će vam (za 4 porcije):
600 g junetine (plećka ili vrat, narezano na kocke)
200 g kuhanih ili pečenih kestena (oguljenih i prepolovljenih)
1 veći luk
2 češnja češnjaka
2 mrkve
1 crvena paprika (narezana na trakice)
2 žlice koncentrata rajčice
150 ml crnog vina
500 ml goveđeg ili povrtnog temeljca
80 g crnih maslina bez koštica (prepolovljenih)
2 žlice maslinova ulja ili svinjske masti
1 žličica dimljene paprike
1 žličica suhog timijana ili ružmarina
sol i svježe mljeveni papar, po ukusu
po želji: malo ljute paprike ili čilija za jači okus
Priprema:
U dubljoj posudi zagrijte ulje ili mast i dodajte meso. Pirjajte dok ne dobije lijepu smeđu boju sa svih strana. Izvadite ga na tanjur i odložite sa strane. U istoj posudi dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne omekša i postane zlatan. Zatim dodajte sitno nasjeckani češnjak, narezanu mrkvu i papriku, pa kratko propirjajte. Umiješajte dimljenu papriku, koncentrat rajčice i kratko popržite da se razviju okusi. Vratite meso u lonac, podlijte crnim vinom i pustite da alkohol ispari. Zatim dodajte temeljac, začinite solju, paprom i timijanom, poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 1,5 sat, dok meso ne omekša. Pred kraj kuhanja (zadnjih 15–20 minuta) dodajte kestene i crne masline. Nježno promiješajte i pustite da se sve poveže u gust, aromatičan umak. Gulaš poslužite topao, uz pire krumpir ili domaći kruh.
Trufflesi od kestena
Trebat će vam (za oko 20 kuglica):
250 g kuhanih ili pečenih kestena (oguljenih)
100 g tamne čokolade (s najmanje 60% kakaa)
50 g maslaca
2 žlice meda ili šećera u prahu (po ukusu)
1 žlica ruma ili arome vanilije (po želji)
prstohvat soli
2–3 žlice kakao praha (za uvaljati kuglice)
Priprema:
Ako koristite svježe kestene, skuhajte ih ili ispecite, zatim ogulite i propasirajte dok ne dobijete glatku pastu. Na laganoj vatri (ili u posudi iznad pare) otopite tamnu čokoladu i maslac, uz povremeno miješanje dok ne postane glatko i sjajno. U zdjeli pomiješajte pasirane kestene, otopljenu čokoladu, med (ili šećer), rum/vaniliju i prstohvat soli. Smjesu dobro promiješajte dok ne postane kompaktna i glatka. Stavite smjesu u hladnjak na 30–40 minuta da se stisne i lakše oblikuje. Žličicom odvajajte male količine smjese i oblikujte kuglice dlanovima. Uvaljajte ih u kakao prah i složite na tanjur ili pladanj. Čuvajte u hladnjaku do posluživanja, najbolje ih je izvaditi 10 minuta prije jela kako bi se oslobodila puna aroma kestena i čokolade.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....