SPLITSKI COCKTAIL ĐIR

Od skupih klasika s japanskim viskijem do dobro razrađenih koktela, u ovom splitskom baru pića rade bez greške

Ovaj bi se površinom mali, ali konceptom veliki lokal lako mogao nalaziti u nekoj svjetskoj metropoli

Skriven iza Prime u samom centru Splita nalazi se Bar Sistema, površinom relativno mali, ali zato konceptom veliki bar s ozbiljnim izborom alkoholnih pića. Sam Bar Sistema izgleda kao da bi se lako mogao nalaziti i u nekoj svjetskoj metropoli, a u skladu s tim privlači i ljude iz cijelog svijeta. Upravo smo im se zato javili za lipanjski broj magazina Dobra hrana, znatiželjni kakav im je profil gostiju i događa li im se da ih gosti iznenade na neki način.

image



Sasa Buric/Cropix/Cropix

Iako su im gosti u načelu educirani i svjesni toga što naručuju, tu i tamo zalomi se i neka greška, ispričao nam je suvlasnik Bar Sisteme i barmen Anteo Ivanišević: "Jednom nam se dogodila situacija u kojoj je čovjek, inače fenomenalan gost i super momak iz Ukrajine, četiri dana zaredom dolazio, iako se već prvi dan zeznuo. Tražio je jedan japanski viski za koji nam je rekao da ga je pio kod prijatelja i da mu je bio dobar. A zato što je dobar valjda i košta 150 kuna jedna doza", odmahnuo je glavom Anteo i nastavio: "On to tada nije znao i zatražio je da mu s njim pripremimo Old Fashion, što je jedan klasični koktel u koji ide dupla doza viskija. To znači da je koktel bio 300 kuna! Popio je još druga dva pića i račun mu je bio preko 400 kuna. Mi smo samo gledali kako će reagirati jer smo znali što će se desiti, prepoznali smo da nije bio svjestan što je naručio. Kad je stigao račun bio je iznenađen, ali ništa nije rekao i normalno je sve platio. Nije nam zamjerio jer je bila njegova krivica, a dolazio je i još nekoliko dana iza toga u bar. Zadnji dan kad smo se pozdravljali, objasnio nam je da nije znao da je to piće tako skupo jer ga je pio samo kod prijatelja. Na to sam mu samo rekao: ‘Imaš dobrog prijatelja‘", uz smijeh je zaključio Anteo.
image

Barmen Antonio Jurčević u Bar Sistema

Sasa Buric/Cropix

Za naše snimanje Anteo je prepustio šejker kolegi Antoniju Jurčeviću koji je pripremio dva koktela s nove koktel-karte Bar Sisteme, koju su nazvali No Mistake. Pritom su nam otkrili i recepte pa ako ne stignete do Splita, uvijek ih možete spremiti i sami u pojednostavljenoj verziji iz svog kućnog bara.
image

Koktel Rome With a View

Sasa Buric/Cropix

ROME WITH A VIEW

30 ml talijanskog crvenog gorkog likera
30 ml suhog vermuta
30 ml soka od limuna
20 ml šećernog sirupa
mineralna voda

U visoku čašu s ledom ulijte sve sastojke i promiješajte pa dopunite mineralnom vodom do vrha čaše i poslužite.

Osim ovog ukusnog koktela baziranog na talijanskom crvenom gorkom likeru, za snimanje su nam složili i koktel na bazi sherry brandyja i likera višnje maraske koji možete potražiti na poveznici ispod.

FOREST FLIGHT

image

Koktel Forest Flight

Sasa Buric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:56