PROVJERENI RECEPT

Od vučenog tijesta do sočnog punjenja, danas radimo omiljenu štrudlu s marelicama

 Kate Laine/Unsplash/
Naš je savjet, napravite odmah dvije! Sa stola bi mogle nestati rekordnom brzinom

Ako se pita nas, nema do slasne štrudle od domaćeg vučenog tijesta s punjenjem od sezonskih plodova. Upravo zato, kada smo na klupama tržnica uočili prve slatke marelice, odmah smo se pomamili i kupili dvije kile. Pola smo pojeli još na putu do kuće, a drugu polovicu upakirat ćemo u slasnu štrudlu po receptu naše suradnice Slavice Šagolj koji smo spojili sa savjetima iz slastičarnice Cukeraj, gdje su s nama svojevremeno podijelili svoj recept za štrudlu s marelicama.

image
Neja Markicevic/Cropix

Slavica je majstorica za tijesta pa tako i vučeno uvijek radimo po njezinim uputama. Razvlačimo ga preko cijelog stola, a zatim dodajemo smjesu od marelica pomiješanih s tek pokojim začinom. Ovog puta radimo je s malo cimeta i šećera, kako su nam savjetovali u slastičarnici Cukeraj, a uvijek je dobra ideja dodati i limunov sok, vaniliju ili, ako vam je pri ruci, u nadjev naribati mahunu tonke.

U slučaju da ipak nemate vremena razvlačiti tijesto, študlu možete napraviti i od kupovnih kora za savijače, ali i s lisnatim tijestom. Postupak je isti, samo nekoliko sati kraći.

image
Irontrybex/Getty Images/istockphoto

Ubaciti možete i druge aromatične začine, a dobro je znati i da se marelice odlično slažu sa začinskim biljem kao što su bosiljak i timijan. Također, ako imate sočne marelice koje bi mogle pustiti dosta soka, punjenju uvijek možete dodati i žlicu krušnih mrvica ili čak griza. Prije posluživanja štrudlu pospite šećerom u prahu i poslužite uz kuglicu sladoleda. Vjerujemo da neće biti osobe za stolom koja neće barem pomisliti na repete.

Za tijesto će vam trebati:

400 g glatkog brašna
žličica soli
50 ml suncokretova ulja
200 ml mlake vode

Za nadjev će vam trebati:

1500 g očišćenih marelica izrezanih na četvrtine
200 g šećera
1 mala žličica cimeta

Za premazivanje:
150 g otopljenog maslaca

Za posipavanje:

50 g šećera u prahu

Priprema:

U duboku zdjelu stavite brašno, sol, ulje i mlaku vodu. Ručno ili električnom miješalicom umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela. Svaki premažite uljem, prekrijte prozirnom folijom da se ne suši i ostavite da odmori oko sat vremena. Tijesto će se bolje razvlačiti ako malo odstoji. Za to vrijeme pripremite nadjev.

Za nadjev najprije očistite marelice, narežite ih i pomiješajte s ostatkom sastojaka.

Kuhinjski stol prekrijte čistim stolnjakom. Na sredinu stavite lopticu tijesta koje u početku možete razvući valjkom za tijesto, kasnije polako krenite ručno. Lagano vucite tijesto od sredine prema krajevima. Bitno je da prekrijete cijeli stol tijestom. Tijesto premažite rastopljenim maslacem te rasporedite nadjev po gornjem i donjem rubu tijesta. Uz pomoć stolnjaka rolajte tijesto do pola, tijesto prerežite nožem po dužini. Lim u kojem ćete peći štrudlu obložite papirom za pečenje te režite tijesto ovisno o dužini lima. Slažite red za redom dok ne potrošite sve tijesto i nadjev. Štrudlu i s gornje strane premažite maslacem. Pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva, odnosno dok ne dobije zlatnu boju. Pečenu štrudlu pustite da se malo ohladi te je prije rezanja i serviranja posipajte šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:58