Vrijedna truda

Oduševite obitelj i prijatelje sočnom pitom s ukusnim nadjevom od rabarbare

 Lizzy Komen/Getty Images/istockphoto
Ovaj ugodno kiselkasto-slatki desert unijet će dašak svježine u vaš uobičajeni repertoar

Ako ste se zaželjeli pečenja kolača, naša je preporuka da si pustite omiljenu glazbu, pripremite sve sastojke i bacite se na pripremu tijesta za ovu ukusnu pitu te kuhanje rabarbara. Nemojte tijesto zaboraviti prvo ohladiti da vam bude lakše razvaljati na potrebnu veličinu. U ovom slučaju tijesto se "slijepo" peče prvo, a zatim se u njega ubacuje pripremljena rabarbara, kao i fina krema koja će obaviti njene komadiće. Sretno pečenje!

PITA OD RABARBARE

Za tijesto:
250 g glatkog brašna
150 g maslaca
70 g šećera u prahu
2 žumanjka
pola žličice ekstrakta vanilije

Za nadjev:
400 g rabarbare
100 g šećera
2 žumanjka
1 žlica glatkog brašna
90 ml vrhnja za šlag
pola žličice ekstrakta vanilije

Za izradu tijesta stavite brašno, maslac i prstohvat soli u multipraktik. Miješajte postepeno pomoću pulsnog gumba jer ako pretjerate, tijesto će biti tvrdo. Pulsirajte pomalo dok smjesa ne bude nalikovala krušnim mrvicama. Dodajte šećer u prahu i ponovno izmiksajte, zatim dodajte žumanjke i vaniliju i ponovno izmiksajte. Smjesa bi trebala početi izgledati kompaktno. Ako se sastojci nisu sjedinili, dodajte žlicu hladne vode. Izvadite tijesto iz stroja i stavite ga na lagano pobrašnjenu površinu. Lagano mijeseći, skupite tijesto i oblikujte ga u disk. Zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.

image
Marie Wurm/Getty Images/istockphoto

Ohlađeni disk od tijesta razvaljajte između dvaju listova lagano pobrašnjenog papira za pečenje. Tijesto bi trebalo biti dovoljno veliko da stane u kalup za tart od 27 cm s odvojivim dnom. Obložite kalup lagano utiskujući tijesto u podlogu i stranice. Odrežite sav višak i stavite kalup s tijestom u zamrzivač na 20 minuta. Prije pečenja tijesto mora biti hladno. Zagrijte pećnicu na 190 °C i u nju stavite lim za pečenje. Kalup za tijesto obložite zgužvanim papirom za pečenje i napunite kuglicama za slijepo pečenje (ili suhim grahom). Stavite na vrući lim za pečenje u pećnici. Pecite 10 minuta. Uklonite papir i grah i vratite kalup s tijestom u pećnicu na dodatnih 10 minuta. Ako ima pukotina, u njih pažljivo stavite komadiće ostatka tijesta. Ostavite tijesto pite da se ohladi. Rabarbaru narežite na komade dužine 3-4 cm.

image
Nellisyr/Getty Images/istockphoto

Stavite rabarbaru u dovoljno veliku vatrostalnu posudu da može biti u jednom sloju. Dodajte pola šećera, ubacite rabarbaru i pomiješajte da šećer sve prekrije. Dodajte žlicu i pol vode. Čvrsto pokrijte folijom i pecite oko 10 minuta. Rabarbara bi trebala biti mekana, ali i zadržati svoj oblik. Pažljivo izvadite rabarbaru šupljikavom žlicom i prebacite u širu posudu jer će se u protivnom nastaviti kuhati i postati previše mekana. Ostavite da se ohladi.

image
Lizzy Komen/Getty Images/istockphoto

Vilicom umutite žumanjke, dodajte brašno i ostatak šećera, pa umiješajte vrhnje i vaniliju. Žlicom rasporedite komadiće rabarbare po tijestu u kalupu. Polako ulijte kremu oko rabarbare. Pecite 25 minuta ili dok se tek ne stegne. Pita će se nastaviti kuhati i izvan pećnice, a krema će se još više stisnuti. Pustite da se ohladi do sobne temperature prije posluživanja.

image
Lizzy Komen/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 16:48