Peranakanska kultura

Okrijepite se ovom raskošnom juhom od teleće koljenice i brojnih domaćih, ali i egzotičnih sastojaka

Spremite Sayur Asem, juhu koja će vas zagrijati i utješiti

Kada smo za prilog posvećen etničkim kuhinjama u jednom od magazina Dobra hrana dobili priliku otkriti mirise i okuse fantastične hrane iz cijelog svijeta, kao i živopisne strance koji su odlučili sreću potražiti u Zagrebu i Hrvatskoj, u našim su se tanjurima našli brojni dojmljivi specijaliteti, od kojih smo mnoge kušali po prvi put. Eklektična scena Singapura privukla nas je svojom neobičnom pričom o peranakanskoj kulturi i hrani koju u svojoj kuhinji na zagrebačkoj Trešnjevci za prijatelje sprema Charine Tan, Singapurka i digitalni nomad.

image
Neja Markicevic /Cropix

Osim što je za nas spremila slastan gulaš od piletine Semur Ayam, na stolu se našla i kiselkasta, ali okrepljujuća juha Sayur Asem. Sastojke za nju možete potražiti u trgovinama sa zdravom hranom, kao i u specijaliziranim trgovinama koje prodaju namirnice iz cijelog svijeta, a vrijedi dodatnog truda da sve pribavite.

image
Neja Markicevic /Cropix

Sayur Asem juha

800 g teleće koljenice za temeljac (ili 2 kocke za juhu)
2 l vode
150 g svježih ili smrznutih mahuna
3 srednja krumpira
2 srednje mrkve
1 klip kukuruza
4 - 5 listova kupusa
4 žličice tamarind paste
2 x 2 cm galangal korijena
1 crveni luk
2 svježa čilija (sorta Birdseye)
3 režnja češnjaka
1 žličica paste od škampa
1 stapka limunske trave
sol i papar po ukusu
prženi luk za dekoraciju

Od teleće koljenice polako skuhajte temeljac, odvojite meso i stavite ga sa strane. Neka se juha krčka dva i pol sata na štednjaku. Ako nemate vremena, jednostavno rastopite dvije kocke za goveđu juhu u dvije litre vode. Ogulite krumpir i mrkvu te ih narežite na komadiće, usitnite luk, narežite kupus na trakice i sve dodajte u lonac s temeljcem. Ubacite i kukuruz.

image
Neja Markicevic /Cropix

Dodajte cijeli čili i tamarind pastu. Galangal ogulite pa stavite cijeli korijen, limunsku travu razrežite na pola i lagano zdrobite pa stavite u juhu. Protisnite češnjak. Pastu od škampa ubacite u juhu da se otopi. Ako je niste uspjeli nabaviti, koristite riblje ulje. Kuhajte sve sastojke pola sata, zatim izvadite limunsku travu, čili i galangal te vratite meso ako ga imate. Začinite juhu solju i paprom po ukusu, posipajte prženim lukom i poslužite u zdjelicama.

image
Neja Markicevic /Cropix

Savjet više: Tamarind možete nabaviti u bočicama ili smrznuti - radije odaberite smrznuti, koji možete čuvati i u zamrzivaču i u hladnjaku, ovisno o tome koliko ga često koristite. Imat će bolji okus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:18