Kao iz najskupljeg restorana

Okusi koje će svi zapamtiti! Pripremite morske lađice kakvih se ne bi postidjeli ni najveći chefovi

Morate priznati, ovako servirano jelo doista ima wow efekt!

Ovo smo jelo pripremili kad smo radili temu Gastrolab za magazi Dobra hrana, za koju su nam kolegica Neda Batinić i Pantelije Pekić, naš stručni suradnik iz Gastronomada, pokazali sve tehnike pripreme luka.

A zašto luk? Uvijek je tu gdje se nešto kuha, koristimo ga u bezbroj jela, ali mu nikad ne posvećujemo puno pažnje iako postoji barem deset načina kako luk može postati sastojak s karakterom. Danas ga radimo s plodovima mora - lignjom i škampima, a osim petkom, sasvim sigurno ga možete poslužiti i na blagdanskom stolu, ali i u bilo kojoj svečanoj prilici, jer je preukusan i vizualno atraktivan, što dijelom možemo zahvaliti i kolegi Tomislavu Krišti, koji potpisuje ovo snimanje.

Morske lađice od dimljenog luka

Trebat će vam (za 4 osobe):

1 veća lignja
sol i papar
malo vode
maslinovo ulje
4 škampa
4 sloja dimljenog luka
peršin
maslinovo ulje
hollandaise umak
timijan za dekoraciju

image
Tomislav Krišto/Cropix

Priprema:

Očišćenu lignju narežite na kolutove te ih zajedno msa škampima lagano posolite i kratko sotirajte na malo maslinova ulja.

U blenderu usitnite peršin i maslinovo ulje i procijedite kroz gazu.

Pripremite hollandaise umak prema receptu.

Hladno dimljeni luk kratko popecite u tavi na vrućem ulju da mu zatvorite rubove i dobijete lađice koje će nositi jelo. U svaku lađicu od luka stavite žlicu hollandaise umaka, zatim stavite kolut lignje i u njega utisnite meso škampa. Po želji škamp malo popalite brenerom.

Pokapajte sve uljem s peršinom i dodajte komadić timijana.

UMAK HOLLANDAISE

Trebat će vam:

150 g otopljenog maslaca
2 žumanjka
20 ml bijelog vina
5-10 ml limunova soka
sol i kajenski papar
10 ml vruće vode

Priprema:

Stavite žumanjke u ovalnu posudu, dobro ih izmutite, dodajte vino i koju kap limunova soka. Postavite posudu iznad vruće, ali ne kipuće vode i nastavite mutiti dok se žumanjci ne zapjene i ne udvostruče u volumenu. Tada maknite posudu s vatre i postepeno dolijevajte otopljeni maslac uz žustro miješanje. Ako umak postane pregust, dodajte malo limunovog soka. Kada dodate sav maslac, začinite umak limunovim sokom, solju i kajenskim paprom.

Kad doradite okuse, vratite umak na toplu kupku i zagrijte ga do željene temperature koja ne smije prelaziti preko 70°C. Ako je potrebno, razrijedite umak s malo vruće vode.

image
Fotografija: Tomislav Krišto/Cropix, Dizajn: Vesna Veselić

A kako dimiti luk i što još, osim pačjih prsa s glaziranim lukom, možete napraviti od ove namirnice s toliko lica, čitajte u aktualnom broju magazina Dobra hrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:03