HRSKAVI ZALOGAJI

OMILJENE BRUSCHETTE: Kraljice brze, a ukusne klope!

Šest nadjeva za ove hrskave zalogaje koje svi obožavamo za lagani brunch, večeru ili kao snack na tulumima! Napravite ih i javite nam koje vam se najviše sviđaju!

Poriluk, panceta i vrhnje

Crunchy crostini with bacon and mozzarella cheese close-up on the table. vertical

Nasjeckajte jedan srednji poriluk na tanke kolutiće i sitno iskosane 3-4 sušene rajčice te ih stavite na vruće maslinovo ulje i pirjajte. Na tanke komadiće izrežite pancetu (ne treba vam više od 2-3 prsta debljine) i ubacite ih u tavu nekoliko minuta nakon što ste stavili poriluk. Prije nego što uvene, po želji dodajte izdrobljeni peperoncino (ja ne stavljam sjemenke), te malo soli i papra. Kad se smjesa ohladila, umiješajte u nju 1/3 kiselog vrhnja (preporučam najveću masnoću), dodajte malo senfa i mrvicu bućinog ulja. Raporedite po zapečenim kruščićima. Ukrasite listićima celera, peršina, mladim lukom ili vlascem.

Zapečeni češnjak

Bruschetta with green olives paste, tapenade on a white wooden background

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Ne gulite češnjak (cijela glava) nego mu samo odrežite gornji dio i stavite ga u alu foliju koju ste prethodno pokapali maslinovim uljem i potom malo posolili te zatvorite foliju. Pecite cca sat vremena. Kad je gotovo, iscijedite ga iz opne, dodajte malo maslinovog ulja, pola žličice maslaca te sitno isjeckanog timijana. Vilicom istisnite pečene režnjeve u glatku smjesu. Namažite sirove kruščiće, dodajte na svaki nekoliko komadića pancete i vratite u pećnicu zagrijanu na 220 stupnjeva. Pecite 3-4 minute.

Kozji sir, inćuni i koromač

Italian bruschetta with bread calabrese, burrata cheese and anchovies from sea

Na prethodno ispečeni kruh s parmezanom stavite nekoliko tankih kriškica mladog kozjeg sira, pa red tanko izrezanih prutića koromača te sitno iskosanog mladog luka. Ovisno o veličini kruha, na brusketu stavite 1-2 marinirana inćuna. Ukrasite rotkvicom i listićima koromača.

Panceta, jaja i masline

Prepržite sitno izrezane komadiće pancete 3-4 minute na ulju dok ne postanu crispy i pustite da se malo ohlade. Razmutite 2 jaja, posolite, popaprite i dodajte izribanog parmezana, nikako da bude pregusto. Bacite jaja u tavu, neprekidno miješajući i pred sam kraj ubacite ispečenu pancetu. Slažite smjesu po ispečenim kriškama kruha i po vrhu popikajte prethodno usitnjene masline i listiće peršina.

Cherry rajčice, bosiljak i mozzarella

Bruschetta with roasted tomatoes and mozzarella cheese on grilled crusty bread on white marble

Isjeckajte što sitnije češnjak (2-3 režnja), stavite na maslinovo ulje i lagano pirjajte uz neprestano miješanje dok ne dobije zlatnu boju. Kad se malo ohladilo, prelijte time isjeckane cherry rajčice (10-12 komada), svježi bosiljak (5-6 većih listova) i mozzarellu (cca 30-40 g), te dodajte aceta balsamica ili jabučnog octa. Popaprite i dodajte malo soli. U tavi u kojoj ste pripremali češnjak, dodajte još malo ulja i zapecite kruh s obje strane dok se ne zarumeni. Kad se ohladi, stavite nadjev.

Miješane gljive

Tasty sandwiches with grilled mushrooms and green onions with bran bread on a dark background, top view

Miješane gljive prepržite na malo maslinova ulja s jednim protisnutim češnjakom i svježim peršinom. Stavite na zapečeni kruh i prelijte s još malo maslinova ulja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:12