KAO BAKINA

Omiljeni nedjeljni klasik: imamo recept za najbolju bistru juhu s domaćom tjesteninom i jetrenim knedlama

Sandra Nedeljko iz međimurskog restorana Mamica svojevremeno je s nama podijelila recept za ultimativni nedjeljni, zimski comfort food - bistru juhu

Složit ćete se s nama, nema ništa bolje od tanjura ili dva tople bistre juhe na hladnu zimsku nedjelju provedenu kod kuće. Otišli bismo čak toliko daleko pa rekli da, kada nam uspije baš kako treba, glavno jelo čak nam i ne treba. Puna domaćih rezanaca i knedli od jetrice zasitna je, grije iznutra i izvana i uvijek se iz lonca grabi još koja porcija više.

Dobro znamo kako je recepata za ovaj klasik mnogo, svi su prilično slični i nema tu previše odstupanja, ali onaj koji je s nama svojevremeno podijelila Sandra Nedeljko iz međimurskog restorana Mamica nekako nam je najpotpuniji. Osim fine bistre juhe koju radi od juneće koljenice i repa, još pokojeg dodatka i puno povrća, tu je i recept za sitnu tjesteninu za juhu, ali i za meke jetrene knedle.

image

Restoran Mamica u mjestu Pušćine

Boris Kovacev/Cropix/

Dobro je dodati i da još uvijek stignete do tržnice po sastojke, a ako vam se danas baš i ne kuha juha, recept svakako spremite za nadolazeći blagdanski ručak ili večeru. Vjerujte nam, za ovu juhu dobit ćete najviše pohvala za stolom.

image
Cropix

Za juhu će vam trebati:

2 kg juneće koljenice

60 dkg junećeg repa

pureće iznutrice (srce, želudac)

pureći vrat

1 kg mrkve

30 dkg celera

10 dkg peršina

30 dkg luka

5 dkg poriluka

5 dkg paprike

10 dkg rajčice

sol

crni papar

Za jetrene knedle:

1 jetra purana

1 jaje

2 češnja češnjaka

prstohvat svježeg peršina

šaka krušnih mrvica

Za tjesteninu:

1 jaje

100 g brašna

Priprema:

Meso namočimo u hladnu vodu 30 minuta da isperemo krv. U lonac nalijemo hladnu vodu, dodamo očišćeno povrće, meso, sol i papar, te pustimo da zavrije. Nakon što zavrije oberemo pjenu s površni juhe, te nastavimo kuhati na laganoj vatri cca 4 sata. Prije serviranja u juhu procijedimo i u nju dodamo domaću kuhanu tjesteninu, jetrene knedle, kuhanu mrkvu i nasjeckano lišće peršina. Za knedle, nožem lagano očistite jetrica od žilica stružući. Usitnite ih još malo nožem. U posudi razmutite jaje i posolite ga. Dodajte jetrica, protisnuti češnjak, peršin i krušne mrvice. Stavite u hladnjak na par sati da se smjesa stisne. Za tjesteninu, jaja i brašno dobro umijesite. Ostavite tijesto da malo odmori u hladnjaku. Izrežite ga na manje komade i tanko razvaljajte. Izrežite na male ‘‘krpice‘‘ i stavite kuhati u juhu par minuta prije nego je gotova. Meso iz juhe poslužite s hren umakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:50