
Dok se pozdravljamo s divljima, kojih još doduše ima, na red su došle vrtne šparoge. Ubrajamo ih među najpopularnije i najzdravije proljetne plodove, a zbog svoje svestranosti dobro se slažu s velikim brojem sezonskih namirnica. Volimo ih tako spajati s graškom i bobom, rajčicama i gljivama, a posebno su slasne s grilla, uz dodatak samo nekoliko bazičnih sastojaka kao što su dobar sir, pršut ili slanina.
Trebat će vam:
400 g šparoga
2 pakiranja lisnatog tijesta
200 g pršuta
200 g sira po želji
1 jaje
2 žlice maslinovog ulja
Sezam
Sol
Priprema:
U plitkoj posudi najprije pomiješajte maslinovo ulje i sol pa u to uvaljajte šparoge. Lisnato tijesto podijelite na jednake pravokutne dijelove. Na dno svakog pravokutnika stavite pršut i sir, a zatim i šparoge. Uhvatite dva suprotna kraja pravokutnika i spojite ih u sredini. Premažite umućenim jajem i pospite sezamom ili drugim posipom po želji. Pecite na 210 stupnjeva oko 20 minuta ili dok ne poprime lijepu zlatnu boju. Poslužite kao predjelo ili grickalicu uz umak po želji.