PROVJERENI RECEPTI

ORAHNJAČA ZA DORUČAK: Bliži nam se po mnogima najljepši dio svake godine!

Napokon je stigao mnogima najljepši dio svake godine

Tijesto:

1 vrećica kvasca (7 g)
450 g glatkog brašna
80 g maslaca
100 g šećera
2 žumanjka
prstohvat soli
limunova korica
300 ml mlijeka

Nadjev:

400 g mljevenih oraha
100 g šećera
žličica cimeta
ruma po želji
200 ml mlijeka
1 vanilija
150 g grožđica

Prvi korak je priprema tijesta. Zagrijte mlijeko da bude mlako, dodajte šećer i kvasac. Ostavite po strani da se kvasac počne pjeniti. U veću zdjelu stavite brašno, žumanjke, sol, koricu limuna i rum te promiješajte drvenom kuhačom. Smjesi dodajte zapjenjeni maslac. Mijesite drvenom kuhačom minimalno 20 minuta. Nakon toga tijesto prekrijte krpom i ostavite da se diže jedan sat. U međuvremenu pripremite nadjev. U mljevene orahe dodajte šećer, cimet, rum, vaniliju i zagrijano mlijeko pa sjedinite sve sastojke. Kalup u kojem ćete peći dizano premažite maslacem i pospite brašnom. Naraslo tijesto kratko premijesite, podijelite na dva dijela, razvaljajte i namažite pripremljenim nadjevom te pospite grožđicama. Zarolajte i stavite u posudu za pečenje. Postupak ponovite s drugom polovicom tijesta. Ovisno o kalupu u kojem ćete peći možete napraviti i jednu štrucu. Upalite pećnicu, a tijesto u kalupu ostavite da se diže još minimalno 20 minuta. Nakon tog vremena tijesto stavite u zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva da se peče 35 do 40 minuta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:42