BOŽIĆNA TORTA

Osim kolača i keksa, ovih blagdana radimo i raskošnu tortu po receptu naše poznate slastičarke

 Davor Pongracic/Cropix
Za blagdanske slastice u domu Ivane Čuljak Lošić zadužen je ostatak obitelji, dok ona radi u zagrebačkom A Most Unusal Gardenu

Dok je u svojoj Neka jedu kolače kuhinji u sklopu zagrebačkoj A Most Unusual Gardena miksala još jednu kremu, slastičarku Ivanu Čuljak Lošić nakratko smo prekinuli kako bismo saznali kako je ove godine odlučila provesti blagdane. Na trenutak je stala, predahnula pa nam ispričala kako u ovo vrijeme ima najviše posla te otkrila tko je u njezinoj obitelji zapravo zadužen za blagdanske slastice.

"Nema mi do mirisa cimeta i naranče u ovo doba godine. Obično radim slastice sa sezonskim namirnicama, a ove godine odlučila sam se za jednu stvarno bogatu, mirisnu tortu s puno orašastih plodova i bijelom čokoladom. Znate, kod nas kod kuće oduvijek ima puno djece, treba nas sve nahraniti i zato uvijek, uz klasične kolače, napravimo i koju ovakvu veliku, pravu tortu", rekla nam je Ivana.

Recept za božićnu tortu po Ivaninom receptu potražite u nastavku.

image
Davor Pongracic/Cropix

Za biskvit će vam trebati:

6 bjelanjaka

180 g šećera

5 g soli

250 g mljevenih badema

100 g mljevenih lješnjaka

Kora dvije naranče (plus sok za biskvit)

7 g praška za pecivo

Krema s bijelom čokoladom i cimetom:

500 ml mlijeka

6 žumanjaka

80 g šećera

60 g škroba

3 štapića cimeta

100 g bijele čokolade

500 g vrhnja za šlag

Za maslac kremu:

95 g bjelanjaka

150 g šećera

250 g maslaca

Priprema:

Bjelanjke lagano istucite. Postepeno dodajte šećer. Kad ste šećer i bjelanjke umutili, lagano špatulom u par navrata umiješajte suhe sastojke. Prebacite u četvrtasti pleh iz kojeg ćete rezati krugove. Pecite na 170 stupnjeva 15 min. Kad je biskvit gotov prelijte ga s par žlica narančinog soka.

Za kremu, najprije zagrijte mlijeko s 3 štapića cimeta. Žumanjke i šećer pomiješajte i u njih dodajte prosijani škrob. Kad mlijeko dođe do vrenja, izvadite cimet, prelijte mlijeko preko žumanjaka i vratite nazad kuhati na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Vruću kremu prelijte preko čokolade da se čokolada rastopi, pomiješajte i prekrijte prozirnom folijom da se smjesa ohladi. Kad se smjesa ohladila, izradite je da nema grudica i umiješajte s prethodno istučenim vrhnjem za šlag.

Maslac kremu napravite tako da bjelanjke najprije lagano istučete. Šećer sa 50 ml vode kuhajte na vatri do 116 stupnjeva. Dodajte u bjelanjke i miksajte na najjačoj brzini. Kad se smjesa prohladi dodajte maslac sobne temperature.

Tortu složite tako da biskvit izrežete na 4, 5 krugova. Slažite u kalup promjera 16-18 cm red biskvita, premažite kremom od bijele čokolade pa postupak ponavljajte dok ne potrošite sav biskvit i kremu. Tortu ostavite par sati u hladnjaku da se stisne. Ukrasite maslac kremom i božićnim jestivim ukrasima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:51