Ossobuco

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 180 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • 1 juneća koljenica, napiljena na odreske debljine oko 4-5 centimetara
  • sol
  • šalica oštrog brašna
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 mrkve
  • pola glavice celera
  • dvije glavice luka
  • dva režnja češnjaka 1
  • pola šalice pelata
  • grančica svježeg ružmarina i nekoliko listova lovora
  • 0,5 dl bijelog vina
  • list peršina i ribana korica jednog limuna za posipanje

Priprema

1. korak

Osušite odreske kuhinjskim papirom i nasolite. Uvaljajte ih u brašno i otresite višak. U dubokoj tavi zagrijte ulje pa zapecite odreske dok lijepo ne potamne s obje strane.

2. korak

Maknite meso iz tave pa na isto ulje dodajte luk. Čim se zacakli, dodajte i mrkvu, celer, češnjak i pelate pa pustite neka se povrće pirja desetak minuta.

3. korak

Tada podlijte vinom, dodajte začine i pustite neka krčka još pet minuta dok se malo ne zgusne. Prebacite umak u veliku limenu ili keramičku posudu s poklopcem.

4. korak

Na njega u jednom sloju poslažite meso i poklopite. Stavite u pećnicu na dva sata (oko 150 stupnjeva). Nakon sat i pol provjerite treba li okrenuti meso, ili ga barem malo podliti umakom.

5. korak

Umak će se pred kraj prilično reducirati, a meso i potamnjeti – ovisno o veličini koljenice možda će vam trebati i dva i pol sata pečenja. Pospite ribanom koricom limuna i sitno sjeckanim peršinom. Poslužite uz palentu ili rižu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2025 11:20