Tri slasne ideje

Cijeli ručak u znaku omiljenog voća! Dodajte trešnje u salatu, poslužite ih s lungićem ili ispecite

Ova tri neodoljiva recepta Slavice Šagolj pokazuju kako trešnje briljiraju u salatama, mesnim jelima i uz topljeni sir

Trešnje. Voće svačijeg djetinjstva, trešnje su kao prva ljubav. Ako ne iz vlastitog dvorišta, pamtimo ih iz susjedstva. S njima je sve lako: rumene, sočne i sjajne, pucaju pod zubima od svježine, zatim potamne, postanu bolno slatke pa završe u kolačima, tortama... S godinama se "uozbilje" i svoj smisao traže u mesnim jelima, salatama i umacima te nas na neki način potiču da budemo kreativni i da razmišljamo izvan okvira. Bilo da ih jedemo ravno s grane ili ih pretočimo u kulinarske kreacije, uvijek donose radost i ostaju vječni simbol ljeta - nježan, ali snažan okus koji se pamti. U nastavku vam stoga ostavljamo tri recepta s trešnjama naše Slavice Šagolj, ali ovoga puta za slana jela, da okusite koliko su svestrane.

SALATA S TREŠNJAMA
Trebat će vam:
50 g matovilca
250 g trešanja
50 g feta sira
majčina dušica

Za dresing:
maslinovo ulje
balzamični ocat

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:
U manju zdjelicu stavite sve sastojke za dresing, malom pjenjačom dobro promiješajte, stavite sa strane. Trešnje dobro operite ispod mlaza hladne vode. Očistite od koštica te ih prepolovite. Oprani i očišćeni matovilac rasporedite po zdjeli u kojoj ćete poslužiti salatu. Matovilcu dodajte trešnje, usitnjeni feta sir, tostirane pinjole i listiće majčine dušice. Sve sastojke začinite dresingom.

CHUTNEY OD TREŠANJA S PEČENIM LUNGIĆEM
Trebat će vam:
400 g trešanja
50 g grožđica
1 žlica svježe naribanog đumbira
maslinovo ulje
2 žlice balzamičnog octa
1 mala ljutika
prstohvat sjemenki kima
sok pola limete
2 žlice smeđeg šećera
prstohvat usitnjenih pahuljica crvene paprike
manji svinjski lungić

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:
U posudu za kuhanje stavite maslinovo ulje, ljutiku nasjeckanu na sitno i očišćene i prepolovljene trešnje. Kuhajte na laganoj vatru i pustite da se sastojci zagriju. Dalje dodajte jedan po jedan sastojak, grožđice, svježe naribani đumbir, balzamični ocat, sjemenke kima, sok pola limete, smeđi šećer i začine. Pirjajte oko 20 minuta. Maknite s vatre i malo ohladite prije serviranja. Uklonite višak masnoće i opnu na lungiću. Zatim ga dobro osušite papirnatim ubrusom. Začinite meso solju i paprom. Zagrijte tavu koja smije ići i u pećnicu. Stavite lungić u tavu i pecite sa svih strana dok ne dobije nu koricu (oko 2 - 3 minute po strani). Tavu zatim prebacite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Lungić pecite oko 15 minuta. Ako želite da vam meso bude dodatno aromatizirano, u posudu stavite nekoliko režnjeva češnjaka ili grančicu ružmarina. Uz meso servirajte chutney i sezonsku salatu.

PEČENE TREŠNJE S GRILANIM CAMEMBERTOM
Trebat će vam:
400 g trešanja
250 g camembert sira
maslinovo ulje
50 ml balzamičnog octa
majčina dušica
1 žlica meda
50 ml traminca ili muškata
kruh francuz

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:
Trešnjama uklonite koštice, po želji ostavite cijele ili ih prerežite na pola. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Stavite trešnje na lim, pokapajte maslinovim uljem i balzamičnim octom. Promiješajte da se svi sastojci sjedine. Po sastojcima rasporedite listiće majčine dušice. Pecite oko 15 minuta. Pečene trešnje izvadite iz pećnice te im dodajte žlicu meda razmućenu u vinu. Promiješajte sve i pustite da se sve sljubi i malo ohladi. Dobro zagrijte grill tavu, camembert lagano premažite maslinovim uljem sa svih strana. Stavite camembert na tavu i pecite 2 do 3 minute sa svake strane. Važno je da se pojave tragovi od pečenja. Budite oprezni kada okrećete sir da se ne raspadne ili otvori. Na tanjur staviti camembert, pečene i aromatizirane trešnje, koji listić svježe majčine dušice i maslinovog ulja po želji. Francuz narežite na kriške, prepecite na grill tavi i poslužite uz jelo.

image

Dobra hrana, LJETO 2025.

Dizajn naslovnice: Vesna Veselić; Fotografija na naslovnici: Tomislav Krišto/Cropix

Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji. U njemu vas čeka još više savjeta, preporuka, recepata i dobrih priča!

DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2025 10:23