Okusi Azije

Otkrijte sve tajne piletine iz woka meke kao putar

Naučite kako pripremiti autentična azijska jela uz prave začine, umake i tehnike mariniranja

U woku - najsvestranijem alatu bogate azijske kuhinje možete pržiti, peći, pirjati, kuhati, pariti, dimiti... Iako je star gotovo koliko i civilizacija, njegova popularnost ne jenjava - u njemu diljem svijeta i dalje nastaju nova jela. Naš suradnik Zoran Šimunić Šime u ljetnom broju magazina Dobra hrana posvetio se upravo ovom alatu, ali i svim temama koje se na njega nadovezuju - od toga koji su osnovni začini, umaci i ulja do ključne stvari - marinada u azijskoj kuhinji.

image

Zoran Šimunić Šime za novi broj magazina Dobra hrana pripremio je četiri jela iz woka

Berislava Picek/Cropix

Sve što trebate znati na jednom mjestu! Ovo su začini, umaci, ulja i marinade za wok

Ključ uspješnog kuhanja u woku jest organizacija. Sve namirnice moraju biti unaprijed pripremljene i podijeljene prema fazama kuhanja. Meso se često prvo pere i masira pod hladnom vodom - ne zbog mirisa, već radi početnog omekšavanja. Nakon toga se marinira - kratko i umjereno. Wok se zagrijava nasuho dok se ne počne dimiti, zatim se dodaje žlica ili dvije ulja, koje se također grije do dimljenja. Sastojci se zatim dodaju jedan po jedan, redoslijedom koji recept zahtijeva. Nakon svake faze, wok se obriše papirnatim ubrusom i ponovno zagrijava.

Wok avantura našeg Zocka rezultirala je s četiri jela pripremljena različitim tehnikama, inspirirana knjigom López-Alta. Pritom smo se oslanjali i na znanje Fedora Džamonje, svojedobno našeg suradnika (koji nažalost više nije s nama) i vrhunskog poznavatelja azijske kuhinje.

Preminuo je Fedor Džamonja, priznati fotograf te veliki gurman i zaljubljenik u kuhanje

Za kraj, neka i vas obuzme wok hei - onaj gotovo neuhvatljivi, ali neodoljivi okus dima, vatre i precizne tehnike. Probajte s prvim receptom, savršenom piletinom iz woka.

image
Berislava Picek/Cropix

Piletina u slatko-kiselom umaku

Trebat će vam:

  • 450 g pilećih prsa
  • 3 jušne žlice ulja za prženje, neutralnog okusa (kikiriki, riža, suncokret...)
  • 1 crvena paprika, narezana na kocke od 2 cm
  • 1 zelena paprika, narezana na kocke od 2 cm
  • 1 manji bijeli ili žuti luk, narezan na kocke
  • 4 režnja češnjaka, sitno nasjeckana (oko 10 g)
  • 1 kriška đumbira debljine 1 cm
  • 50 g indijskih oraščića (prethodno ih tostirajte bez ulja na woku)

Za omekšavanje (VELVETING):

  • 1 čajna žlica soli
  • 2 čajne žlice svijetlog sojina umaka ili japanskog shoyu umaka (soja + pšenica)
  • 2 čajne žličice Shaoxing rižina vina ili suhog sherryja
  • ½ čajne žlice šećera
  • ½ čajne žlice sode bikarbone
  • 1 bjelanjak od većeg jajeta
  • 2 čajne žlice kukuruznog škroba (gustina)
  • 1000 ml vode

Za umak:

  • 1 mala konzerva ananasa
  • 3 jušne žlice ketchupa manis (može i običan)
  • 2 jušne žlice bijelog octa (vinskog ili jabučnog)
  • 1 čajna žlica svijetlog sojina umaka
  • 2 jušne žlice šećera

Za zgušnjavanje:

  • 2 čajne žlice kukuruznog škroba ili gustina
  • 1 - 2 jušne žlice vode
image
Berislava Picek/Cropix

Priprema:

  1. Piletinu narežite na ploške (uobičajeno 2 x 0,5 cm, mi smo namjerno koristili veće komade) te ih stavite u posudu, prelijte hladnom vodom i sve dobro promiješajte. Ocijedite, properite i dobro istisnite meso da izađe višak tekućine.
  2. Pripremite smjesu za omekšavanje - istucite bjelanjak sa soli, pa dodajte ostale sastojke. Dodajte piletinu i sve dobro promiješajte da se poveže, provjerite slanost i po potrebi dosolite. Ostavite najmanje 15 minuta da se marinira.
  3. Pripremite umak u posebnoj posudi. Zamiješajte sok od ananasa, ketchup manis, ocat, sojin umak i šećer da se poveže.
  4. U zasebnoj zdjelici miješajte škrob i vodu dok se potpuno ne otopi.
  5. Češnjak i đumbir očistite i narežite na sitno.
  6. Paprike i luk očistite i narežite na komade 2 x 1,5 cm.
  7. Posebno narežite oko 100 grama ploški ananasa.
  8. U čisti wok ulijte 1000 ml vode i kuhajte dok voda ne zakipi. Potom stavljajte piletinu dio po dio i kuhajte uz povremeno miješanje dok voda ponovno ne provre. Izvadite piletinu na lim za pečenje da se osuši.
    image
    Berislava Picek/Cropix
  9. Na jaču vatru stavite očišćeni wok dok se ne počne dimiti, dodajte 2 dvije žlice ulja, razmažite ga po woku i pričekajte da se počne dimiti. Dodajte paprike i luk te pržite uz miješanje i preokretanje dok ne dobiju boju i postanu hrskavi. U sredini woka napravite prazninu, dodajte preostalo ulje, češnjak i đumbir te pržite oko pola minute dok ne zamiriše. Sve promiješajte, pa dodajte komadiće ananasa, oraščiće i piletinu. Sve promiješajte, pa dodajte umak i razmućeni škrob (promiješajte ga prije i po potrebi razrijedite). Kuhajte uz miješanje dok se umak ne zgusne i piletina potpuno skuha - oko minute.
  10. Podijelite piletinu na porcije i poslužite uz kuhanu rižu koju ste aromatizirali kardamomom tijekom kuhanja te začinili sezamovim uljem i bijelim rižinim octom.
image

Dobra hrana, LJETO 2025.

Dizajn naslovnice: Vesna Veselić; Fotografija na naslovnici: Tomislav Krišto/Cropix

Ne propustite! Novo kolekcionarsko izdanje magazina Dobra hrana na 204 stranice već je u prodaji. U njemu vas čeka još više savjeta, preporuka, recepata i dobrih priča!

DAR SVIM ČITATELJIMA! Samo uz novi broj magazina Dobra hrana dar čitateljima - Kikkoman soja umak i štapići za jelo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
11. kolovoz 2025 10:22