Wok i samo kuhanje u woku temelj su ponajprije kineske, ali i cijele azijske kuhinje. Pojednostavljeno, wok je vrsta duboke, tanke tave zaobljenih rubova i dna s drškom. Zbog svog oblika i načina izrade iznimno brzo reagira na visoke temperature, a jela pripremljena u njemu imaju prepoznatljiv okus i teksturu, primjerice hrskavost.
Njegova posebnost leži u svestranosti: u woku možete pržiti, peći, pirjati, kuhati, pariti, dimiti – zapravo, upotrijebiti gotovo sve kulinarske tehnike. Jednostavno rečeno, imate li wok i pripadajuću špatulu, teško da postoji jelo koje ne možete pripremiti. Jedno od jela koje smo pripremili u test-kuhinji zagrebačkog Fun Bitesa sa našim suradnikom Zoranom Šimunićem Šime, prava je poslastica iz woka. Kako ga napraviti kod kuće? Otkrite u nastavku.
Govedina s mladim mahunama i đumbirom
Trebat će vam:
450 g govedine (junetine) od ruže
250 g svježih zelenih tanjih mahuna (fažoleti)
½ čajne žlice sode bikarbone
½ čajne žlice soli
1 čajna žlica svijetlog soja umaka (ili japanskog shoyu)
1 jušna žlica Shaoxing rižina vina ili suhog sherryja
½ čajne žlice šećera
½ čajne žlice kukuruznog škroba (gustina)
60 ml ulja neutralnog okusa (kikiriki, riža, suncokret...)
6 jušnih žlica sitno nasjeckanog đumbira
2 šake svježeg lišća korijandera
500 ml vode
UMAK
1 jušna žlica tamnog soja umaka
1 jušna žlica svijetlog soja umaka
2 jušne žlice (30 ml) Shaoxing vina
2 čajne žlice šećera
prstohvat mljevenog bijelog papra
po želji prstohvat MSG-a
ZA ZGUŠNJAVANJE
2 čajne žlice kukuruznog škroba (gustina)
1 - 2 jušne žlice vode
Priprema:
Meso narežite na tanke ploške, stavite u posudu i polijte hladnom vodom te sve dobro promiješajte. Ocijedite, properite i istisnite višak vode. Vratite u zdjelu, dodajte sodu bikarbonu i dobro izmiješajte (gnječite meso). Potom dodajte sol, sojin umak, vino, šećer i škrob te dobro utrljajte. Ostavite da se marinira preko noći, odnosno najmanje 30 minuta. U posebnoj posudi pomiješajte tamni i svijetli soja umak, vino, šećer i papar te MSG ako ga koristite. Đumbir očistite i narežite jako sitno. Korijander krupnije (ovlaš) narežite. Na vatri ili woku pristavite 500 ml vode dok ne proključa i prelijte po mahunama (u posebnoj posudi) pa blanširajte 2 - 3 minute. U posudici pomiješajte škrob i vodu te dobro razmutite kako biste dobili zgušnjivač. Wok zagrijte dok se ne počne dimiti, dodajte jušnu žlicu ulja i zavrtite je po woku.
Ubacite pola mesa i pržite uz miješanje dok ne dobije boju (oko 45 sekundi). Izvadite, obrišite wok i ponovite postupak s uljem i ostatkom mesa. Wok obrišite i zagrijte, dodajte 1 jušnu žlicu ulja i, kada se zadimi, mahune te ih pržite dok ne postanu hrskave i omekšaju. Dodajte ih mesu. Obrišite i zagrijte wok, dodajte ulje, a potom đumbir. Kratko popržite, vratite meso i mahune te ulijte umak po rubovima. Sve dobro promiješajte i dodajte zgušnjivač. Sve miješajte i preokrećite dok se ne poveže, pa dodajte korijander. Poslužite uz rižu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....