SEZONSKI I BAŠ FINO

Kako je ovo dobro! Junetina s mahunama na totalno drugačiji način

Naš suradnik Zoran Šimunić Šime u test-kuhinji zagrebačkog Fun Bitesa pripremio je odlična jela iz woka

Wok i samo kuhanje u woku temelj su ponajprije kineske, ali i cijele azijske kuhinje. Pojednostavljeno, wok je vrsta duboke, tanke tave zaobljenih rubova i dna s drškom. Zbog svog oblika i načina izrade iznimno brzo reagira na visoke temperature, a jela pripremljena u njemu imaju prepoznatljiv okus i teksturu, primjerice hrskavost.

image
Berislava Picek/Cropix

Njegova posebnost leži u svestranosti: u woku možete pržiti, peći, pirjati, kuhati, pariti, dimiti – zapravo, upotrijebiti gotovo sve kulinarske tehnike. Jednostavno rečeno, imate li wok i pripadajuću špatulu, teško da postoji jelo koje ne možete pripremiti. Jedno od jela koje smo pripremili u test-kuhinji zagrebačkog Fun Bitesa sa našim suradnikom Zoranom Šimunićem Šime, prava je poslastica iz woka. Kako ga napraviti kod kuće? Otkrite u nastavku.

Govedina s mladim mahunama i đumbirom

Trebat će vam:

450 g govedine (junetine) od ruže

250 g svježih zelenih tanjih mahuna (fažoleti)

½ čajne žlice sode bikarbone

½ čajne žlice soli

1 čajna žlica svijetlog soja umaka (ili japanskog shoyu)

1 jušna žlica Shaoxing rižina vina ili suhog sherryja

½ čajne žlice šećera

½ čajne žlice kukuruznog škroba (gustina)

60 ml ulja neutralnog okusa (kikiriki, riža, suncokret...)

6 jušnih žlica sitno nasjeckanog đumbira

2 šake svježeg lišća korijandera

500 ml vode

UMAK

1 jušna žlica tamnog soja umaka

1 jušna žlica svijetlog soja umaka

2 jušne žlice (30 ml) Shaoxing vina

2 čajne žlice šećera

prstohvat mljevenog bijelog papra

po želji prstohvat MSG-a

ZA ZGUŠNJAVANJE

2 čajne žlice kukuruznog škroba (gustina)

1 - 2 jušne žlice vode

Priprema:

Meso narežite na tanke ploške, stavite u posudu i polijte hladnom vodom te sve dobro promiješajte. Ocijedite, properite i istisnite višak vode. Vratite u zdjelu, dodajte sodu bikarbonu i dobro izmiješajte (gnječite meso). Potom dodajte sol, sojin umak, vino, šećer i škrob te dobro utrljajte. Ostavite da se marinira preko noći, odnosno najmanje 30 minuta. U posebnoj posudi pomiješajte tamni i svijetli soja umak, vino, šećer i papar te MSG ako ga koristite. Đumbir očistite i narežite jako sitno. Korijander krupnije (ovlaš) narežite. Na vatri ili woku pristavite 500 ml vode dok ne proključa i prelijte po mahunama (u posebnoj posudi) pa blanširajte 2 - 3 minute. U posudici pomiješajte škrob i vodu te dobro razmutite kako biste dobili zgušnjivač. Wok zagrijte dok se ne počne dimiti, dodajte jušnu žlicu ulja i zavrtite je po woku.

image
Berislava Picek/Cropix

Ubacite pola mesa i pržite uz miješanje dok ne dobije boju (oko 45 sekundi). Izvadite, obrišite wok i ponovite postupak s uljem i ostatkom mesa. Wok obrišite i zagrijte, dodajte 1 jušnu žlicu ulja i, kada se zadimi, mahune te ih pržite dok ne postanu hrskave i omekšaju. Dodajte ih mesu. Obrišite i zagrijte wok, dodajte ulje, a potom đumbir. Kratko popržite, vratite meso i mahune te ulijte umak po rubovima. Sve dobro promiješajte i dodajte zgušnjivač. Sve miješajte i preokrećite dok se ne poveže, pa dodajte korijander. Poslužite uz rižu.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 14:35