Tako dobra

Ova juha od gljiva i cvjetače sa starim kruhom grije i kad je najhladnije

 Arx0nt/Getty Images/istockphoto
Ako ste se zaželjeli konkretnijeg jela "na žlicu", ovaj recept kao stvoren je za obrok iza kojega vam ne treba glavno jelo
Ako ste se zaželjeli konkretnijeg jela "na žlicu", ovaj recept kao stvoren je za obrok iza kojega vam ne treba glavno jelo

Priprema: 20 minuta • Kuhanje: 30 minuta • Porcija: 4

Trebat će vam:

  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 manja glavica cvjetače
  • 2 šake šampinjona
  • 2 grančice timijana
  • povrtni temeljac ili voda
  • sol i papar
  • 4-5 kriški starog kruha
  • 1 žličica senfa
  • 1 šaka ribanog aromatičnijeg sira po želji
  • 1 žlica maslaca
  • ulje

Priprema:

U dubljoj posudi zagrijte maslac i žličicu ulja. Na to dodajte sitno sjeckani luk, pustite da se zažuti pa dodajte i protisnuti češnjak. Ubacite očišćenu cvjetaču, pirjajte 2-3 minute pa dodajte očišćene šampinjone. Pirjajte dvije minute, a zatim dodajte timijan, sol i papar. Dodajte temeljac ili vodu toliko da prekrije sastojke i kuhajte dok sve ne omekša. Za to vrijeme stari kruh nasjeckajte na kockice. U većoj posudi pomiješajte 2-3 žlice maslinova ulja, jednu žličicu senfa i ribani sir po želji. Ubacite kockice kruha i sve dobro promiješajte. Prebacite u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje i pecite na 200 stupnjeva 10-ak minuta. Kad je povrće omekšalo, miksajte ga štapnim mikserom dok ne dobijete kremastu juhu. Poslužite je uz pečeni kruh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 10:09