Lako se priprema

Ova kremasta juha godi čak i na najvećim ljetnim vrućinama

 Yulka3ice/Getty Images
Veganska juha od cvjetače dobar je izbor kad u hladnjaku ili smočnici nemate drugih namirnica, a jede vam se nešto toplo i ukusno
Veganska juha od cvjetače dobar je izbor kad u hladnjaku ili smočnici nemate drugih namirnica, a jede vam se nešto toplo i ukusno

Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 25 minuta
Broj osoba: 4 osobe

VEGANSKA KREM JUHA OD CVJETAČE

Trebat će vam:

  • 1 srednje velika glavica cvjetače (oko 700 g)
  • 1 veći krumpir
  • 1 glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 750 ml povrtnog temeljca
  • 250 ml biljnog mlijeka (primjerice, zobenog ili bademovog)
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • sol i svježe mljeveni papar prema ukusu
  • svježi peršin ili sjemenke za ukras (prema želji)

Priprema:

Pripremite povrće tako da očistite i razdvojite cvjetaču na manje cvjetove. Ogulite krumpir i narežite ga na kockice. Narežite luk na sitno, a češnjak nasjeckajte. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte luk i pirjajte ga nekoliko minuta dok ne postane staklast. Umiješajte češnjak i kratko ga propirjajte da zamiriše. Dodajte krumpir i cvjetaču, sve dobro promiješajte i zatim ulijte povrtni temeljac. Kuhajte poklopljeno na srednje jakoj vatri oko 20 minuta, dok povrće ne omekša. Kad je povrće kuhano, maknite lonac s vatre i štapnim mikserom usitnite sve u glatku kremastu juhu. Dodajte biljno mlijeko, muškatni oraščić, posolite i popaprite prema ukusu te vratite juhu na laganu vatru još 2-3 minute da se sve prožme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2025 04:18