Vrijeme pripreme: 15 minuta
Vrijeme kuhanja: 25 minuta
Broj osoba: 4 osobe
VEGANSKA KREM JUHA OD CVJETAČE
Trebat će vam:
- 1 srednje velika glavica cvjetače (oko 700 g)
- 1 veći krumpir
- 1 glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinova ulja
- 750 ml povrtnog temeljca
- 250 ml biljnog mlijeka (primjerice, zobenog ili bademovog)
- prstohvat muškatnog oraščića
- sol i svježe mljeveni papar prema ukusu
- svježi peršin ili sjemenke za ukras (prema želji)
Priprema:
Pripremite povrće tako da očistite i razdvojite cvjetaču na manje cvjetove. Ogulite krumpir i narežite ga na kockice. Narežite luk na sitno, a češnjak nasjeckajte. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte luk i pirjajte ga nekoliko minuta dok ne postane staklast. Umiješajte češnjak i kratko ga propirjajte da zamiriše. Dodajte krumpir i cvjetaču, sve dobro promiješajte i zatim ulijte povrtni temeljac. Kuhajte poklopljeno na srednje jakoj vatri oko 20 minuta, dok povrće ne omekša. Kad je povrće kuhano, maknite lonac s vatre i štapnim mikserom usitnite sve u glatku kremastu juhu. Dodajte biljno mlijeko, muškatni oraščić, posolite i popaprite prema ukusu te vratite juhu na laganu vatru još 2-3 minute da se sve prožme.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....