KREMASTO I BRZO

Ova popularna engleska slastica priprema se u manje od 30 minuta i od svega nekoliko sastojaka

 Yvonnestewarthenderson
Tražite li recept za brzi slatki zalogaj sa sezonskim voćem, ova popularna slastica mogla bi vas oduševiti
Tražite li recept za brzi slatki zalogaj sa sezonskim voćem, ova popularna slastica mogla bi vas oduševiti

Kremasti desert s dodatkom omiljenog sezonskog voća priprema se nevjerojatno jednostavno i vrlo je vjerojatno to jedan od razloga zašto ga Englezi toliko vole. Glavni sastojci su sezonsko voće po želji, krema od žumanjaka, slatko tučeno vrhnje i šećer i upravo je fruit fool, kako ga nazivaju, idealna poslastica za vrijeme sve toplijih dana. Česte su i varijante ove slastice bez kreme od žumanjaka pa, ako vam ona predstavlja problem, vrlo je lako možete preskočiti. Naravno, u tom će slučaju desert biti daleko jednostavniji, no u spoju s dodacima poput biskvita ili podloge od keksa, sasvim dovoljan za zasladiti se na sunčan ljetni dan.

Dobro je spomenuti i, iako je u pitanju engleski desert, ime fool zapravo je dobio po francuskoj riječi fouler koja znači pritisnuti ili gnječiti i odnosi se na usitnjeno voće koje se u ovom slučaju miješa s gustom kremom.

image
Jannhuizenga

Kako se priprema?

Kako bi iz voća izvukli ono najbolje, birajte sezonske plodove. Dobar odabir u ovo doba godine bit će jagode, maline i marelice, a zaigrati se možete i s rabarbarom. Ako je potrebno, voće nasjeckajte i dodajte šećer. Količine odredite s obzirom na slatkoću samog voća. Koristite li rabarbaru, trebat će vam više šećera, dok će slatkim domaćim jagodama i malinama trebati nešto manje. Također, dobra ideja bit će i smeđi šećer koji će ovoj slastici dati još bolji okus, a u slučaju da izbjegavate šećer, koristiti možete i med.

Voće je potrebno kuhati u poklopljenoj posudi sve dok ne dobijete umak nalik džemu. Radite li slasticu s voćem poput rabarbare ili marelica, znat ćete da je gotovo kada vilicom lagano možete proći kroz komad voćke. Poklopac zatim maknite s posude, smanjite vatru i pustite da se voće još lagano krčka kako bi ispario višak tekućine.

Za to vrijeme smiksajte dobro ohlađeno slatko vrhnje. Želite li dobiti nešto laganiju varijantu slastice, dodati možete i nekoliko žlica grčkog jogurta. U kremu možete ubaciti i dodatke poput vanilije ili limunovog soka. U slučaju da izbjegavate mliječne proizvode, smiksati možete i gusti dio kokosovog mlijeka.

image
Yvonnestewarthenderson

Želite li fool pripremiti na tradicionalan način, u kombinaciju svakako ubacite i kremu od jaja. Na dva žumanjaka bit će vam potrebna jedna žličica ekstrakta vanilije, jedna žlica škrobnog brašna i dvije žlice šećera. Navedene sastojke potrebno je dobro promiješati, a zatim u posudi zagrijati 120 ml mlijeka i 120 ml slatkog vrhnja. Svakako pripazite i da tekućina ne zavrije, a kada se dovoljno zagrijala, dodajte joj smjesu od jaja i šećera uz stalno miješanje. Miješajte sve dok ne dobijete gustu kremu. Prije korištenja dobro ohladite.

Na kraju, najjednostavniji dio bit će slaganje slojeva voća, kreme od žumanjaka i tučenog slatkog vrhnja. Jedino na što morate obratiti pažnju jest da je kuhano voće dobro ohlađeno i da miješanjem ne istučete mjehuriće zraka iz slatkog vrhnja. Ono mora ostati lagano i prozračno.

Na žlicu ili kao dodatak desertima

Ovako pripremljen i dobro ohlađen desert poslužite sam umjesto sladoleda ili ga kombinirajte s biskvit kolačima. Poslužiti može i kao krema za tortu, a dobra kombinacija bit će i dodate li mu komadiće meringe pa stvorite genijalan Eton mess.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 11:43