PROBAJ OVO

Ova prejednostavna čokoladna torta uspijeva čak i najvećim amaterima u kuhinji

 Deposit Photos/
Bez obzira planirate li uskoro rođendansko slavlje ili se samo veselite vikendu, ova čokoladna torta dobar je odabir u svakoj prilici

Kada smo nedavno na portalu Bon Appetit naletjeli na recept za najjednostavniju čokoladnu tortu, odmah nas je zainteresirala pa smo se bacili na detaljno proučavanje. U pitanju je, kako kažu, torta koju može napraviti svatko tko kod kuće ima zdjelu, mikser, vagu ili šalice za mjerenje, nevjerojatno je bogata i čokoladna. Također, preporučuju je kao dobar način za slavlje rođendana pa dodaju čak i kako sve suhe sastojke možete pomiješati u posudi ili vrećici sa zip zatvaračem i držati ih spremne čak do tri mjeseca, a zatim ih koristiti po potrebi.

image
Deposit Photos/

Osim jednostavne kreme kojom tortu premazuje ekipa iz Bon Appetita, nama se zgodnom i još jednostavnijom idejom učinilo biskvit premazati slatkim tučenim vrhnjem i dodati sloj omiljenog kiselkastog džema. Koristite li klasičnu čokoladnu kremu iz recepta, svakako razmislite i o tome da tortu dodatno ukrasite sjeckanim orašastim plodovima, svježim voćem ili poslužite uz kuglicu sladoleda po želji.

Recept u cijelosti prenosimo u nastavku, a za detaljan postupak pripreme svakako posjetite Bon Appetit.

Trebat će vam:

170 g ulja

167 g brašna

250 g šećera

1 ¾ žličice praška za pecivo

¼ žličice sode bikarbone

1 ½ žličice soli

45 g kakaa u prahu (nezaslađenog)

2 jaja

236 ml mlijeka

1 ¾ žličice ekstrakta vanilije

115 g čokolade (najmanje 64 posto kakaa)

115 g slatkog vrhnja

115 g sirnog namaza (sobne temperature)

30 g šećera u prahu

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 165 stupnjeva. Kalup za tortu premažite uljem i na dno stavite papir za pečenje. Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol u većoj zdjeli. Dodajte i prosijani kakao u prahu. U posebnoj posudi miksajte jaja, ostatak ulja i jednu žličicu ekstrakta vanilije, trebali biste dobiti kremastu smjesu. Pomiješajte suhe i mokre sastojke, dobit ćete gustu smjesu. Mlijeko zagrijte do vrenja pa ga umiješajte u smjesu za kolač. Dobro promiješajte kako se ne bi stvorile grudice. Dobivenu smjesu odmah prebacite u kalup za pečenje, nekoliko puta lupite kalupom po ravnoj površini kako biste se riješili mjehurića i stavite biskvit u pećnicu. Pecite 40 do 50 minuta ili dok čačkalica koju ste zaboli u sredinu ne izađe čista. Biskvit dobro ohladite.

Kremu napravite tako da na tavi otopite čokoladu i slatko vrhnje. Pustite da se ohladi. U većoj posudi zatim izmiksajte krem sir i šećer u prahu, dodajte preostalu količinu ekstrakta vanilije i prstohvat soli. Krem siru dodajte ohlađenu čokoladu sa slatkim vrhnjem i miksajte dok ne dobijete čvrstu kremu. Biskvit prebacite na tanjur i premažite ga dobivenom kremom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:36