SLATKA IDEJA

Ova preokrenuta torta s karamelom, jagodama i sočnim biskvitom ultimativna je lipanjska slastica

 Neja Markicevic/Cropix
Umjesto jagoda, koristiti možete i drugo voće poput malina, kupina, borovnica ili ribizla

Sezona omiljenih malina i borovnica samo što nije, a dok je čekamo, još uvijek uživamo u sočnim jagodama. Ovog puta upakirali smo ih u ovu genijalnu tortu s jednostavim karamelom, mekanim biskvitom i preljevom od bijelog vina. Uvjeravamo vas, jednom kada je isprobate, poželjet ćete joj se vratiti.

image
Neja Markicevic/Cropix

Trebat će vam:

250 g jagoda (oprane i uzdužno narezane na ploške)

Za karamel:

100 g šećera
1 žlica vode
75 g maslaca
80 ml vrhnja za šlag

Za umak:

150 ml bijelog vina
10 klekovih bobica

Za biskvit:

100 g šećera
3 jaja
60 ml suncokretova ulja
60 ml soka (mi smo koristili sok od bazge)
2 čajne žličice ekstrakta vanilije
limunova korica i limunov sok pola limuna
100 g oštrog brašna
1 žlica praška za pečenje
* još jagoda za posluživanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170°C. Namastite pleh, a jagode narežite uzdužno. U posudicu stavite vino s klekovim bobicama i pustite da kuha oko tri minute te nakon toga izvadite bobice. Za karamel stavite šećer i vodu na srednje jaku vatru pa pustite da se šećer rastopi što manje miješajući dok ne dobijete karamel. Kad se masa počela pretvarati u karamel, dodajte maslac, sada lagano miješajući. Tada dodajte i malo vrhnja za šlag. Kuhajte još dvije minute dok se smjesa ne poveže, a zatim sve dodajte u vino i miješajte dok se ne poveže. Smjesu izlijte u pleh, a na njega položite jagode. Pripremite biskvit. Izradite žutanjke i polovicu doze šećera u kremastu smjesu, zatim dodajte ulje, sok, limunovu koricu i vanilin šećer pa nastavite miksati. Lagano umiješajte brašno i prašak za pečenje. U posebnoj posudi izradite bjelanjak s drugom polovicom šećera dok ne postane kremast. Dodajte ga u smjesu s jajima nježno miješajući, a zatim stavite peći pola sata. Nakon što je gotovo, pustite da odmori još kojih 15 minuta. Stavite još u hladnjak na kojih sat vremena, a zatim preokrenite tortu na tanjur kako bi biskvit bio na dnu. Ukrasite svježim jagodama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:12