SLATKO ZA VIKEND

Ova pržena i slasna talijanska poslastica uopće nije komplicirana za pripremu, a s tanjura će se razgrabiti u trenu

U Veneciji je posebno popularna u vrijeme karnevala, a u drugim dijelovima Italije cremu frittu poslužuju čak i uz slane zalogaje

Crema fritta popularno je slatko jelo koje se, osim kao desert, u različitim dijelovima Italije poslužuje i uz slane zalogaje. U pitanju je zapravo krema koja prženjem poprima hrskavu koricu, a iznutra ostaje lijepo kremasta.

Kada je još toplo, ovo jelo dovoljno je posipati šećerom i poslužiti samostalno, kao što to rade u Veneciji, a dobro se slaže i uz kakav umak. U regiji Emilia-Romagna cremu frittu poslužuju uz prženu ribu, meso i povrće pa svakako razmislite i o toj opciji.

Dobro je dodati i kako je ova svestrana poslastica posebno popularna u vrijeme venecijanskog karnevala, ali ako vam ovih dana ponestane ideja za pripremu slastice koja će se svidjeti baš svima za stolom, svakako razmislite da napravite cremu frittu. Ovakvo nešto zbilja vrijedi isprobati. U nastavku ostavljamo recept.

CREMA FRITTA ITALIANA

Trebat će vam:
590 ml mlijeka

5 žumanjaka

70 g šećera

60 g škrobnog brašna ili gustina

30 g običnog bijelog glatkog brašna

1 žličica ekstrakta vanilije ili jedna mahuna vanilije

korica jednog limuna

prstohvat soli

Za prženje:

140 g krušnih mrvica

65 g brašna

1-2 jaja

suncokretovo ulje za prženje

šećer u prahu

Priprema:
Zakuhajte mlijeko s limunovom koricom i mahunom vanilije ako je koristite, pripazite da ne kipi. Istucite žumanjke sa šećerom, limunovom koricom i soli. Polako umiješajte gustin, zatim brašno i dodajte dio zagrijanog mlijeka iz kojeg ste izvadili mahunu vanilije. Kada se sve dobro sjedini, dodajte ostatku mlijeka, vratite na vatru i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Trebali biste dobiti gustu kremu nalik pudingu. Posudu za pečenje ili kalup obložite plastičnom folijom i ulijte kremu. Ravnomjerno je rasporedite lopaticom ili velikom žlicom. Prekrijte folijom. Ostavite da se potpuno ohladi. Narežite kremu na kvadrate jednake veličine. Koristite mokri nož i navlažite oštricu prije rezanja svake linije. Za minimalistički tanki premaz: komadiće samo umočite u prezle i pržite. Ako volite gušći, hrskaviji premaz, lagano istucite jaja u jednoj maloj posudi, u drugu zdjelu stavite malo brašna, a u treću prezle. Kvadrate kreme umočite u brašno, zatim u jaja, na kraju u krušne mrvice. Ulijte dosta ulja u tavu i dobro ga zagrijte. Pržite kvadrate dio po dio, brzo ih okrećući da jednolično porumene s obje strane. Osušite na duplom sloju papirnatog ubrusa i poslužite vruće posipano šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. ožujak 2024 00:55