Proteklih tjedan dana štednjak bih uključila samo u posebnim okolnostima, uglavnom za jutarnji matcha napitak, a malo manje za pripremu hrane. Jedan od očitijih razloga su visoke temperature, a drugi je viroza koja me u najtoplijem tjednu dosad zakucala na kauč i tjerala me da se dižem samo kako bih obavila najnužnije stvari.
Sredinom tjedna uhvatila sam se kako maštam o kuhanom obroku, točnije onom prošlotjednom varivu, a onda sam se sjetila ideje na koju sam naletjela nedavno i koja uključuje minimalnu upotrebu štednjaka, a zapravo na kraju ispadne fini, kremasti, utješni obrok. I tako je nastalo ovo jelo. U originalu, koji sam vidjela na portalu Bon Appetit, ova tjestenina radi se na vrlo sličan način, ali se tikvice režu na drugačije, veće komade i kao kremasti mliječni dodatak koriste se krem sir i maslac. Odmah sam znala da su baš te dvije stvari one koje želim promijeniti.
Budući da se tikvice termički ne obrađuju, htjela sam da komadići budu manji, ali da pri svakom zalogaju ostanu sočni, a htjela sam i da umak bude kremast i bogat, čak i kada dio jela spremim u hladnjak za poslije. I to sam dobila. Ovo jelo doslovno je gotovo u deset minuta, jedino što se kuha je tjestenina, a u nedostatku bolje riječi, zaključit ću samo da je rezultat prekrasan. I to na onaj način da kada isprazniš tanjur i na dnu ti ostane malo umaka, svjestan da si upravo pojeo tanjur tjestenine, poželiš taj umak dodatno pokupiti komadićem kruha. Eto, ovo jelo toliko je prekrasno.
ČUDESNA LJETNA TJESTENINA
Trebat će vam:
pola veće tikvice
1 limun
oko 100 g grana Padano sira ili drugog sitno naribanog sira po želji
dobro maslinovo ulje
oko 300 g tjestenine
3 žlice mascarpone sira
1 šaka svježeg bosiljka
sol i papar
Priprema:
Tikvicu nasjeckajte na sitne kockice, ubacite je u zdjelu pa začinite solju i paprom. Dodajte polovicu naribanog sira, sok pola limuna i koricu cijelog limuna. Dodajte i 2 - 3 žlice finog maslinova ulja te sitno nasjeckanu polovicu svježeg bosiljka. Sve dobro pomiješajte i pustite sa strane. Tjesteninu skuhajte u vreloj i slanoj vodi. Kada je gotovo kuhana, u posebnu posudicu izvadite 4 - 5 žlica vode i pomiješajte s tri žlice mascarpone sira. Dobro sjedinite kako biste dobili kremasti umak. Iz lonca s tjesteninom izbacite gotovo svu vodu, neka vam ostane samo prst tekućine na dnu. Maknite sve s vatre i u lonac stavite umak od mascarpone sira i tikvice. Dodajte ostatak naribanog sira. Sve dobro promiješajte i pustite da stoji 2 - 3 minute prije posluživanja. Dodajte još malo bosiljka i dodatno začinite prema želji (primjerice, s još limunova soka, neka bude kiselkasto). Poslužite toplo, ali odlično će biti i hladno.