TESTIRALI SMO

Ova tjestenina s tunom, kažu, promijenit će vam život! Morali smo je isprobati, evo naših dojmova

Kod ovog jela ništa osim tjestenine se ne kuha i sve je gotovo u 10-ak minuta

Kada smo na portalu Bon Appetit nedavno naletjeli na, kako kaže autorica Megan Litt, tjesteninu s tunom koja mijenja živote, znali smo da je u pitanju recept koji moramo isprobati. Riječ je zapravo o jelu koje je, kako piše, prvi puta isprobala kod obitelji svoga dečka u Puglii, u Italiji, te kako ga Talijani koje je tamo upoznala često pripremaju kod kuće. Radi se od tune i maslaca, što je pomalo neobično budući da tunu obično spajamo s maslinovim uljem, a dodati se mogu i drugi dodaci poput bosiljka, peršina i maslina. Originalni naziv ovog jela je spaghetti tonno e burro.

Nakon što smo pročitali recept i shvatili da će nam priprema oduzeti tek 10-ak minuta te da ništa drugo osim tjestenine ne trebamo kuhati, odlučili smo jelu dati priliku i testirati ga i u svojoj kuhinji.

Postupak je prilično jednostavan i, dok kuhate tjesteninu (mi ovog puta pri ruci nismo imali spaghette) u dobro posoljenoj vodi, sve što trebate je u veću zdjelu ubaciti konzervu tune od 150 grama (iako autorica savjetuje da se ostavi i maslinovo ulje iz konzerve, mi smo je ipak malo ocijedili), oko 50-ak grama maslaca i veću količinu svježe mljevenog papra. Zatim sve dobro promiješajte, a ako kao i mi, imate previše praznog hoda, ubacite i druge dodatke po želji. Naš odabir su bili korica limuna, polusušene rajčice i šaka sjeckanog peršina.

Kada je tjestenina kuhana, prebacite je u zdjelu s ostalim sastojcima i sve dobro pomiješajte energičnim pokretima. Ako je potrebno, dodati možete i koju žlicu vode u kojoj se tjestenina kuhala kako bi se stvorio lijep, svilenkast umak s komadićima tune i dodataka. Kušajte, po potrebi dodajte još soli pa poslužite odmah, dok je još vruće.

image
Privatna Arhiva/

S obzirom na uloženi trud i vrijeme, dobit ćete sasvim pristojno jelo koje će biti dobra opcija za brzu večeru kada se kasno vratite s posla i sve što želite je pojesti nešto toplo i ukusno ili kada jednostavno nemate vremena kuhati i čistiti kuhinju, a gladni ste.

Idući put dodali bismo još i malo mladog luka, kapara, pa čak i malo čili pahuljica, a svakako bismo preporučili i da kod pripreme ovog jela koristite što kvalitetnije sastojke. Komadi, umjesto komadića tune uvijek su bolja bolja opcija, baš kao i bolja tjestenina te maslac. Budući da je jelo siromašno sastojcima, od onih koje ipak koristite izvucite najviše što možete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:47