Kad se vrući dani zaredaju, a živa na termometru zatraži nešto lagano, osvježavajuće i slatko - ova sirova torta od borovnica po receptu Amike Tomčić stiže kao melem. Jednako je i u ovim promjenjivim proljetnim danima kad nam treba malo slasne utjehe, pa posegnite za onim prvim plavim bobicama koje su već stigle u trgovine i počastite se. Bez pečenja, s nježnim orašastim plodovima i nježnom slatkoćom borovnica, ova sirova torta savršena je za dane kad želimo nešto posebno, kremasto i fino. Pritom, ne traži puno, tek malo vremena, dobar blender i volju da se uživa u svakom zalogaju. I ne zaboravite, zbog sastava koji imaju, borovnicama se pripisuje niz pozitivnih utjecaja na naše zdravlje, a na 100 grama sadrže tek 57 kcal i 14 g ugljikohidrata te su iznimno bogat izvor vitamina i minerala kao što su kalij, vitamin C, B6 i K. Najvažnija komponenta borovnica je flavonoid antocijanin, poželjni antioksidans.
SIROVA TORTA OD BOROVNICA
Trebat će vam:
ZA PODLOGU:
200 g indijskih oraščića
90 g kokosa
½ šalice agava sirupa (60 ml)
2 žličice ekstrakta vanilije
1 prstohvat soli
250 g borovnica
Sve sastojke osim borovnica usitnite u sjeckalici za hranu pa utisnite u kalup za torte veličine 24 cm.
Na podlogu posložite 200 g borovnica, a 50 g ostavite za ukrašavanje.
ZA KREMU:
300 g indijskih oraščića
1/3 šalice agava sirupa +3 žlice
1½ šalica kokosova mlijeka
4 žličice ekstrakta vanilije
1/3 šalice kakao maslaca
Sve sastojke miksajte u blenderu do glatke smjese, pa prelijte preko borovnica.
Stavite u zamrzivač na par sati.
Prije posluživanja ukrasite svježim borovnicama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....