Bogovski ručak

Ova tri recepta s ribom sve su što vam treba - brzo su gotovi, ukusni i jeftini

Ova jela su dokaz da možete uživati u ribi čak i ako ne stoji 60-ak eura po kilogramu!

Na spomen ribe mnogima se već polako zbog pomisli na cijene diže kosa na glavi. Međutim, plava riba nije toliko skupa da si je ne bismo s vremena na vrijeme mogli priuštiti, a ujedno je i zdrav(ij)a. Potpuno je nefer misliti da je oborita, dakle bijela riba kao što su grdobina, orada, brancin, zubatac..., najbolje od mora. Možda su ovi veliki primjerci nježne teksture nekome ukusniji, međutim, jela od plave ribe najčešće su takva da ih poželite jesti i jesti i ne stati. Slasna, moćna, živopisna. A kako mi ne možemo zamisliti petak bez ribe, donosimo vam tri ideje za brzi i baš kako smo spomenuli - slasan ručak! Neće vam uzeti puno vremena, niti ćete potrošiti puno novca, a možda baš uz njih zavolite plavu ribu (još više).

image
Arhiva Cropix

Pečene plavice (lokarde) s kaparima na umak

Trebat će vam:

2 lokarde
1 - 2 šnite francuza ili bijelog kruha
peršinov list
limunov sok
1 češanj češnjaka

Za umak od kapara:

1 žlica kapara
sok jednog limuna
malo origana
sol i papar
maslinovo ulje

Priprema:

Očistite ribu i posušite je papirnatim ubrusom. Kad je suha, stavite je na papir za pečenje u lim za pečenje.

Kruh nasjeckajte na sitno i pomiješajte ga s peršinovim listom, nasjeckanim češnjakom i limunovim sokom. Smjesu rasporedite po lokardama i sve raskošno prelijte maslinovim uljem. Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta.

Za umak od kapara, kapare usitnite kuhinjskim nožem pa ih pomiješajte s drugim sastojcima i servirajte ga s pečenom ribom.

image
Arhiva Cropix

Plavo-crveni brudet

Trebat će vam:

15 - 20 srdela
4 rajčice ili veća konzerva pelata
1 luk
3 češnja češnjaka
2 dl bijelog vina
2 lovorova list
2 - 3 listića kadulje
manja grančica ružmarina
par listića bosiljka
sol i papar
maslinovo ulje
kukuruzna krupica

Priprema:

Srdele očistite i isfiletirajte ako želite, a to ćete napraviti jednostavno - samo povucite glavu i pažljivo uklonite glavnu kost jednim potezom. Filete uvaljajte u brašno i ispecite na suncokretovu ulju. Pečene srdele stavite na papirnate ubruse kako bi se upila suvišna masnoća.

Na maslinovu ulju propirjajte luk pa dodajte na tek koju sekundu nasjeckani češnjak, a zatim u lonac ubacite narezanu rajčicu ili pelate i sve začine. Kuhajte dok se umak ne zgusne, a na pola kuhanja ulijte i vino.

Kad se umak zgusnuo u lonac složite srdele da se spoje s umakom i doradite okus ako je potrebno. Brudet nemojte miješati kuhačom, samo rukama protresite lonac.

Brudet servirajte uz kukuruznu krupicu koju ste skuhali prema uputi na pakiranju, a najbolje u omjeru s vodom 1:2.

image
Mario Kučera

Srdela na srdelu (ili složenac od srdela)

Trebat će vam:

500 g srdela
4-5 većih krumpira
1 luk
3 češnja češnjaka
1 koromač
sol i papar
limun
lovor
ružmarin
maslinovo ulje
bijelo vino

Priprema:

Krumpir izrežite na tanje ploške, isto učinite i s koromačem i lukom. Posolite povrće, pokapajte ga maslinovim uljem, dodajte narezan češnjak i rasporedite ga u posudu za pečenje.

Na krumpir posložite očišćene srdele jednu do druge, na njih kriške limuna, lovor i ružmarin, zalijte vinom i maslinovim uljem pa začinite. Prvo pecite prekriveno aluminjskom folijom 20 - 25 minuta na 200 stupnjeva, zatim maknite foliju i kratko zapecite.

Ako ste ipak više tip od grilla, a baš vam i ne polazi za rukom, tada slijedite ove upute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:00