KAKAV SPOJ!

Ovaj kolač s makom i hrskavim posipom ultimativna je slastica za ljubitelje cheesecakea

 Berislava Picek/Cropix
Slavica Šagolj s nama je podijelila recept kao stvoren za sve ljubitelje torte od sira, maka i prhkog tijesta

Za tijesto:

320 g glatkog brašna

1 žlica praška za pecivo

pola žličice soli

125 g šećera

150 g maslaca sobne temperature

2 žlice soka od jabuke

Za kremu:

500 g svježeg sira

120 ml kokosova mlijeka

20 g otopljenog maslaca

70 g šećera

35 g gustina

1 žlica ekstrakta vanilije

sok i korica pola naranče

Drugi dio:

150 g mljevenog maka

3 žlice mlijeka

Priprema:

Kolač započnite pripremom tijesta. U posudu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer i sol. Promiješajte. Zatim dodajte maslac narezan na manje kockice te lagano umijesite sastojke. Dodajte jednu po jednu žlicu soka od jabuke da lakše umijesite tijesto. Formirajte ga u oblik loptice, umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno dva sata.

Uzmite ⅔ ohlađenog tijesta, onaj manji dio ostavite u hladnjaku jer vam treba kasnije za vrh torte. Tijesto razvaljate u oblik kalupa te obložite njime dno i stranice kalupa. Vilicom malo izbodite tijesto. U posudu stavite svježi sir, kokosovo mlijeko i šećer te promiješajte. Dodajte otopljeni maslac, gustin, ekstrakt vanilije i sok i koricu naranče. Sve lagano sjedinite u finu smjesu.

U drugu posudu stavite mljeveni mak i mlijeko te lagano miješajte dok se sav mak ne obloži mlijekom. Izlijte polovicu smjese od sira na tijesto, zatim manjom žličicom dodajte mak u manjim hrpicama, mali sloj smjese sira, pa opet malo maka, a sve s ciljem da u konačnici svaka šnita torte bude prošarana makom. Kako biste dobili još zanimljiviji izgled, uzmite drveni štapić i lagano pomiješajte sastojke. Kada ste stavili sve na tijesto, kalup stavite u pećnicu. Pecite oko 25 minuta na 180 °C. Izvadite kalup iz pećnice te po vrhu kolača naribajte trećinu tijesta koju ste ostavili u hladnjaku. Vratite kolač u pećnicu i pecite još oko 20 do 25 minuta. Prije posluživanja kolač je potrebno dobro ohladiti.

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:18