ZAMIJESI TIJESTO

Ovaj slatki kruh punjen kikirikijem i čokoladom na našem se snimanju razgrabio u trenu

 Berislava Picek/Cropix/
Dizano tijesto naša Slavica Šagolj ovog je puta napunila nadjevom od kikirikija i čokolade

Za tijesto će vam trebati:

150 ml mlaćenice

21 g svježeg kvasca

3 žlice šećera

500 g glatkog brašna

pola žličice soli

170 g čvrstog jogurta

1 jaje

50 g otopljenog maslaca

prstohvat cimeta

3 žličice dehidriranog praha maline

Za nadjev:

150 g paste od kikirikija

100 g otopljene čokolade

1 žlica ekstrakta od vanilije

Za premazivanje:

med

voda

Priprema:

U mlaćenicu sobne temperature stavite izmrvljeni kvasac i šećer. Promiješajte i pustite da se zapjeni. Zapjenjeni kvasac stavite u posudu za miksanje te započnite proces miješanja nastavcima za tijesto. Dodajte jaje sobne temperature, a zatim i jogurt sobne temperature, sol, otopljeni maslac i malinu u prahu. Slijedi dodavanje brašna žlicu po žlicu. Kada ste sljubili sve sastojke, miješajte oko 15 minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično. Ostavite tijesto u posudi u kojoj ste miješali, prekrite krpom i pustite da se lagano diže na sobnoj temperaturi. Važno je da se tijesto udvostruči, a za to je potrebno oko sat vremena.

Dok se tijesto diže pripremite nadjev. U posudu stavite pastu od kikirikija. Čokoladu otopite na pari i dodajte pasti. Miješajte dok se ne sjedine, na kraju ulijte ekstrakt vanilije.

Dignuto tijesto lagano premijesite na pobrašnjenoj podlozi i podijelite na četiri jednaka dijela. Najbolje u oblik loptice. Tavu prekrijte papirom za pečenje. Uzmite prvu lopticu, razvaljajte je u oblik pravokutnika dimenzija 25 x 15 cm. Na jedan dio stavite dio nadjeva, dok donji rub nožem ili plastičnom lopaticom izrežite u duge trake. Tijesto od strane nadjeva krenite lagano rolati prema izrezanom dijelu tijesta. Rolicu tijesta stavite uz rub tave. Isti postupak ponovite s ostale tri loptice tijesta. Napunjene rolice tijesta formirajte u krug. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da se tijesto udvostruči. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 30-35 minuta. Netom izvađeni, još topli slatki kruh premažite rastopljenim medom s malo vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:38