KUHAJ BRZO I JEFTINO

Ovaj spljošteni krumpir na Instagramu je hit, toliko je dobar da ga ne možete prestati jesti

 Lidija Lončarić/
Hit spljošteni krumpiri zaista mogu postati zasitan ručak, a evo i kako!

Ovi spljošteni krumpiri na društvenim su mrežama hit već neko vrijeme. Ne znam za vas, ali ja sam ih radila i prije nego što je to postalo kul, ali evo, koristim val popularnosti pa i ja svoj recept konačno dijelim s ostatkom svijeta.

Baš kao što i izgleda, postupak pripreme ne može biti jednostavniji, pa sam krumpirima dodala i dva priloga, uz koja ih zapravo možete poslužiti kao kompletni ručak. Bez mesa i bez ribe, samo krumpir, salata i umak, i siti i zadovoljni ljudi oko stola.

image
Lidija Lončarić/

Super su i kao opcija za druženje oko roštilja, posebice ako vam u goste dolaze ljudi koji ne jedu meso. Pripazite samo, ovaj krumpir toliko je dobar da bi na njega mogli navaliti i najveći ljubitelji mesa, pa potpuno zapostaviti odreske i ćevape. Zato, moj je savjet: odmah ispeći veću količinu. Iako mi se to još nikad nije dogodilo, u slučaju da se i ne pojede odmah, takav hrskav i aromatičan krumpir bit će dobar čak i hladan.

Ako ću biti sasvim iskrena, ovo je ljetni ručak koji pripremam na dane kada sam iznimno lijena, ne da mi se prljati previše suđa, a želim pojesti nešto fino i slasno, pa se na kraju uvijek iznenadim koliko krumpir zapravo može biti genijalan. Nije ni čudo da su na Instagramu svi poludjeli za njime!

image
Lidija Lončarić/

1 kg mladog krumpira
2 režnja češnjaka
maslac
maslinovo ulje

ZA SALATU:
1 konzerva slanutka
1 veća rajčica
1 šaka svježeg bosiljka
1 mladi luk
maslinovo ulje
sok pola limuna
sol i papar

ZA UMAK:
1 grčki jogurt
2 manja krastavca
1 režanj češnjaka
sok pola limuna
1 žlica kopra

Krumpir operite i ubacite u zdjelu s hladnom vodom. Vodu dobro posolite i ubacite i dva režnja neočišćenog češnjaka. Kuhajte dok krumpir ne omekša. Češnjak maknite, a krumpir prebacite na papir za pečenje, pritisnite vilicom ili šakom kako biste ga spljoštili, a potom na svaki krumpir dodajte žličicu ili dvije mješavine maslinova ulja i maslaca koji ste najprije otopili. Koristiti možete i samo maslac ili samo maslinovo ulje, a količinu prilagodite vlastitim potrebama i veličini krumpira. Posolite i ubacite u pećnicu na 220 stupnjeva na još 30-ak minuta, dok krumpir ne dobije hrskavu koricu izvana. Za to vrijeme napravite salatu tako da pomiješate slanutak, sitno sjeckani bosiljak i mladi luk te jednu veću rajčicu. Začinite sve zajedno limunovim sokom i maslinovim uljem, soli i paprom. Umak napravite tako da pomiješate grčki jogurt, dodate naribane krastavce, protisnuti režanj češnjaka, sol i papar, sok pola limuna i jednu žlicu sjeckanog kopra. Na kraju dodajte malo maslinova ulja i poslužite uz krumpir i salatu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 10:35