To nitko ne odbija

Ovaj vikend pečemo sladak, sočan i aromatičan kolač od klementina gotov u samo pola sata

Možda i niste znali, ali klementina je plod koji, zbog svoje izražene aromatičnosti, daje još dublji, kompleksniji okus slatkim, ali i slanim jelima

Križanac mandarine i naranče, mirisna i sočna klementina, jedan je od onih voćnih plodova koje ili obožavate ili ih izbjegavate. Intenzivan citrusni, slatkasti miris i okus upravo su glavni krivci zbog kojih je mnogi ne vole, a drugi uvijek biraju prije mandarine.

Klementina zapravo sadrži sve dobre karakteristike obaju plodova; intenzivnog je okusa, ali se lako čisti, može sadržavati koštice, ali su one dovoljno velike pa ih je lako odstraniti i, ono najvažnije, jelima kao što su različite slastice ili slatko-slane kombinacije daje dozu posebnosti, dublji i kompleksniji okus.

Ako uspijete nabaviti nešpricane plodove, klementinu možete iskoristiti baš cijelu. Koru naribajte, pomiješajte sa šećerom pa koristite kao dodatak biskvit-kolačima ili je ušećerite, sok poslužite uz doručak ili od njega napravite sirup kojim ćete također natopiti biskvit za tortu, a pulpu vrlo lako možete blendati pa ubaciti u različite elemente torte ili dobrog, sočnog kolača, ali i napraviti bogat, aromatičan dressing za salatu s, primjerice, burratom, orašastim plodovima i malo maslinova ulja.

image
Oksana Shyriaieva/Getty Images/istockphoto

U slučaju da vam se baš i ne igra s rastavljanjem klementine na dijelove, narezati je možete na kolutiće i koristiti u slanim i slatkim jelima. Preokrenuti kolač samo je jedna od slatkih opcija, a dobra ideja bit će kolutiće klementine ubaciti u posudu za pečenje s ribljim ili mesnim jelima, poput primjerice oslića i piletine ili svinjetine. Dat će im dodatnu svježinu, slatkoću i učiniti ih još zanimljivijima.

Dobro je dodati i kako se klementina, baš poput limuna, mandarine i naranče, odlično slaže s maslinovim uljem, ali i cimetom, vanilijom, medom, đumbirom, lovorovim listom i timijanom, pistacijama, kardamomom, pa čak i čokoladom. Razmislite stoga da je sljedeći put iskoristite u kombinaciji s kakvim ozbiljnijim komadom mesa pa napravite malo drugačije, sočno i slasno pečenje ili pak da je dodate u stvarno dobar, teži i bogatiji, aromatičan zimski kolač kojem će malotko za stolom moći odoljeti.

Za početak, okušajte se u pripremi preokrenutog kolača s klementinama zbog kojeg će vam zamirisati cijela kuhinja i kojeg će se, sigurni smo, tražiti komad više.

image
Janna Danilova/Getty Images/istockphoto

PREOKRENUTI KOLAČ S KLEMENTINAMA

Trebat će vam:

110 g maslaca
200 g šećera
2 jaja
80 g mlijeka
120 g brašna
2 žličice praška za pecivo
2 žlice maslinova ulja
korica jednog limuna
1 žličica ekstrakta vanilije
smeđi šećer za posipanje
2-3 klementine

Priprema:

U posudu najprije stavite omekšali maslac ili kokosovo ulje i dobro ga istucite sa šećerom koji ste pomiješali s koricom limuna i klementina. Pretvorite ga u kremu. Dodajte jaje i ekstrakt vanilije i miksajte dok se svi sastojci ne povežu. Dodajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Miješajte sve zajedno špatulom i dobro sjedinite kako ne biste imali grudice.

Kalup za tortu najprije dobro premažite maslinovim uljem pa dno pospite smeđim šećerom i složite tanke kriške klementina. Na to stavite smjesu za biskvit.

Pecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta ili dok ne poprimi boju. Ako niste sigurni je li kolač pečen, provjerite čačkalicom.

Izvadite iz pećnice i pustite da se nekoliko minuta ohladi, a zatim nožem lagano otpustite rubove i preokrenite kalup. Pustite da se ohladi i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:05