Riba s pomakom

Ovako pripremljen morski pas izaziva popriličnu ugodu, rado ćete mu se vraćati, a zbog njega zapamtiti i ovaj restoran

Posjetili smo splitski Pinku Fish & Wine koji ruši postulate klasične dalmatinske kuhinje!

Chef Vedran Gotovac i Frane Delić, vlasnik Pinku Fish & Wine restorana tik uz splitsku peškariju, samo za novi broj Dobre hrane otkrivaju neka od "pomaknutih" jela s menija o kojima, kako su ispričali našem suradniku Zoranu Šimuniću Šimi, promišljaju više mjeseci. U ovom vam tekstu donosimo tek jedan od njih, koji je napravljen od jedne od ukupno 12 vrsta morskih pasa koji nastanjuju Jadransko more. Zašto? Zato što je izlov omogućen samo za kostelj (koji su nam pripremili) i mekušac.

"Iako je ovo jelo nastalo prije nepunih godinu dana, okusi i struktura namirnica koje smo osjetili izazvali su popriličnu ugodu", piše naš Šime o jelu za koje vam recept ostavljamo u nastavku.

Morski pas s lardom

Trebat će vam:

1 manji morski pas, oko 2500 g
2000 g šećera
4500 g soli
50 ml maslinova ulja

Priprema:

Na ribarnici kupite oguljenog morskog psa. Čisti filet umotajte u gazu i prekrijte mješavinom soli i šećera u odnosu 70 - 30% na 20 minuta. Filet izvadite i narežite na željene porcije, stavite u vrećicu za vakuumiranje s malo maslinova ulja - istisnite zrak, zavarite u vakuumirki i kuhajte koristeći sous vide uređaj podešen na 65 stupnjeva nekih pet minuta. Izvadite iz vrećice i zapecite brenerom do željene hrskave korice. Poslužite uz hollandaise umak na koji stavite u sredinu malo umaka od pinjola, a na zaprženog psa stavite tikvice na brunoise te omotajte u plašt od tikvica.

image
Ante Čizmić/Cropix

Hollandaise umak

2 jaja
18 g octa od bijelog vina
8 g dijon senfa
300 g toplog smeđeg maslaca
sol

Prvo napravite smeđi maslac - izrežite maslac na manje komade (najbolje je koristiti domaći maslac ako je moguće), otopite ga i potom ga ukuhavajte na laganoj temperaturi dok ne postane smeđ. U višu usku posudu pomiješajte jaja, senf, ocat i sol te izrađujte štapnim mikserom uz lagano dodavanje tekućeg toplog maslaca. Gotovu smjesu prebacite u sifon bocu s ampulom od dušika i odzračite. Čuvajte u toploj kupki na 50 °C.

image
Ante Čizmić/Cropix

Umak od pinjola

150 g pinjola
245 g vode
8 g miso paste
sol

U tavici tostirajte pinjole da puste eterično ulje pazeći da ne zagore. Zatim pomiješajte s vodom, miso pastom i blendajte u finu kremu. Probajte i dosolite prema potrebi.

image
Ante Čizmić/Cropix

Plašt od tikvice

1 šira tikvica
kisela otopina

Koristeći stroj za kružno rezanje ili jako pažljivo rukom narežite vrlo tanke, široke trake tikvice - idealno je da budu široke kako bi mogle prekriti cijeli filet morskog psa. Izrezani plašt pomiješajte s kiselom otopinom i ostavite u hladnjaku 24 sata da omekša i dobije kiselkast okus.

image
Ante Čizmić/Cropix

Brunoise tikvica

1 tikvica
ulje aromatizirano bijelim tartufom
sol, papar

Tikvicu izrežite na duge, tanke trakice (julienne) te ih potom usitnite na jako tanke kockice (brunoise). Pomiješajte s uljem od tartufa te dodajte soli i papar po ukusu. Sve treba odležati oko 24 sata u hladnjaku.

image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek, Art Direkcija: Vesna Veselić

Ova tema dio je velikog specijala posvećenog ribi iz novog broja magazina Dobra hrana koji možete pronaći u prodaji na svim boljim kioscima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:52