I kremasto i hrskavo

Ovako pripremljene zobene pahuljice voljet će i oni koji ih inače izbjegavaju. Provjereno!

"Vjerujte mi, ovoj kombinaciji kokosa i badema želite dati priliku", piše naša novinarka Lidija Lončarić

Nastavljamo sa zdravijim receptima u siječnju i danas radimo zobenu kašu koja mijenja život. Iako sam već tisuću puta ponovila da zobenu kašu nikada neću u potpunosti zavoljeti, zbog ove kombinacije kokosa i badema na dobrom sam putu da razuvjerim samu sebe. Recept je nastao spontano, kada mi je nestalo granole koju također radim s ovim sastojcima (inspirirana receptom jedne Anite s Instagrama), a htjela sam dobiti sličan okus uz što manje truda.

image
Lidija Lončarić/

Za pripremu nisu potrebni nikakvi egzotični ni teško dobavljivi sastojci, nećete čak uprljati ni dasku za rezanje, ali će vam trebati posuda za kuhanje i tava ili, još bolje, posuda za pečenje. Za brzinsku varijantu preporučujem tavu, ali ako radite veće količine hrskavih badema i kokosa, bolja će opcija biti sve rasporediti po papiru za pečenje, staviti u pećnicu na 10-ak minuta na 150 stupnjeva pa spremiti u staklenku i koristiti po potrebi. Bit će dobar posip za slatka, ali i slana jela, a ovu kombinaciju možete koristiti i za grickanje. I najvažnije, zašto ova kaša mijenja život? Zato što spaja najbolje od kremastog i hrskavog, slatkog i slanog i kada ispraznite zdjelicu, postoji velika vjerojatnost da ćete tražiti porciju više. A to vam se, vjerujem, s običnom zobenom kašom još nije dogodilo.

image
Lidija Lončarić/

ZOBENA KAŠA S KOKOSOM I BADEMOM

Za jednu porciju će vam trebati:

3-4 šake zobene kaše
2 žlice javorova sirupa
oko 250 ml mlijeka po želji (više ili manje, ovisno o količini zobenih pahuljica)
2 žlice kokosovih pahuljica
1 šaka badema
1 šaka kokosovog čipsa
1 žlica maslinova ulja
prstohvat soli
½ žličice cimeta
1-2 žlice javorova sirupa

Priprema:

U posudu za kuhanje stavite zobene pahuljice, dvije žlice javorova sirupa i dvije žlice kokosa. Dodajte mlijeko pa kuhajte dok ne dobijete kašu, 5-10 minuta. Za to vrijeme u zdjelici pomiješajte bademe i kokosov čips, dodajte maslinovo ulje, cimet i sol. Sve prebacite u dobro zagrijanu tavu i pecite na srednjoj vatri 2-3 minute, dok bademi i kokos ne poprime boju i postanu hrskavi. Pripazite, lako zagore, ali nemojte ih iz tave vaditi prerano, neka dobiju lijepu boju. Kada je kaša gotova, prebacite je u dublji tanjur ili zdjelicu i pospite bademima i čipsom od kokosa. Prelijte s još malo javorova sirupa i poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 00:07