Vrijedi isprobati

Ovakva medena kućica, kao iz bajke, može krasiti i vaš blagdanski stol, evo kako je napraviti

U obiteljski dom Varda došli smo po sasvim drugom zadatku, no na kraju smo izašli s receptom za kućicu od medenjaka koji jedva čekamo i sami isprobati

Uoči blagdana, kada smo za naš portal snimali slatki videospecijal, u svojem nas je domu ugostila Tanja Varda, inače vlasnica popularne zalogajnice Gladni Vuk na zagrebačkoj Trešnjevci. I premda su tema bili božićni keksi, a njezinim se stanom širio zamamni miris đumbira, meda i čokolade, koje nam je pripremila njezina kći Melani, vlasnica mnogima omiljene slastičarnice Meli, svu nam je pozornost otela kućica od medenjaka postavljena na stol dnevne sobe.

image

Tanja i Melani Varda

Biljana Blivajs/Cropix

Napravila ju je, kao i toliko godina prije, Tanja, i to od tijesta za medenjake (Trebat će vam: 700 g brašna, 4 jaja, 150 g meda, 60 g margarina, 1 praška za pecivo, 1 male vrećice sode bikarbone, 250 g šećera i začina za medenjake). Prozori i vrata su joj od želatine u listićima, ukrase i ljepilo za stranice kućice su od smjese bjelanjka, šećera u prahu i nekoliko kapi octa, koje valja izraditi mikserom toliko gusto da ne curi sa žlice, a krov je od čokoladnih jastučića.

image

Za prozorska okna i krov, Tanja je koristila listiće želatine

Biljana Blivajs/Cropix

Vrlo je važno, otkrila nam je, da tijesto bude dobro rashlađeno u svakoj fazi - i kad se reže i prije pečenja.

Stranice kuće valjaju se na 4 mm i peku 12 do 15 minuta (dok rubovi ne poprime zlatnu boju) na 180 ºC.

image

Zar nije kao iz bajke?!

Biljana Blivajs/Cropix

Drugi je trik da ih ostavite na hladnom i suhom te obavezno na ravnoj površini da se ohlade tijekom noći. Želite li je ukrasiti da izgleda kao iz bajke, premažite postolje bjelanjkom i po njemu posipajte kokosovo brašno ili kokos u listićima te dodajte ukrasne detalje.

Na kraju, samo se potrudite ne pojesti je odmah, jer ako vam upali, ta ista kućica može i dogodine krasiti vaš dom.

image
Biljana Blivajs/Cropix

NAJVAŽNIJE!

Kad su sve stranice kućice ispečene, zaista je bitno naglasiti kako ih je vrlo važno dobro ohladiti na ravnom i hladnom mjestu, što dalje od vlage. Potom je bitno čvrsto "zamiješati" bjelanjke, šećer i par kapi octa te početi sastavljati kućicu korak po korak, nikako sve odjednom. To znači da prvo lijepite jednu bočnu stranicu za prednju stranicu i čvrsto je pritisnete težim knjigama ili svijećama da stoji pod pravim kutom. Potom isto radite s drugom bočnom stranicom i zadnjom stranicom kućice. Tek kad su obje komponente suhe, lijepite ih jednu za drugu, a kad je cijeli kostur kućice suh, gradite krov. Stakla na prozore, vrata i krov, naravno, lijepite prij spajanja stranica. Kućicu ukrasite prema želji, dodajući u smjesu od bjelanjka jestivu boju, kako bi bila raskošna. Konačno, kućicu radite kad ćete imati vremena i strpljenja, jer nam brzopletost u stvaranju kućice od medenjaka može biti najveći neprijatelj.

image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek, Art Direkcija: Vesna Veselić

Više dobrih recepata i ideja za blagdanska jela i slastice, ali i za one "obične" dane, potražite u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 12. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:14