HIT ZA STOLOM

Ovakvu palačinku možda još niste probali, a odlična je kada želite potrošiti ostatke iz hladnjaka i daleko slasnija od klasične

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Za doručak, brzi ručak ili večeru radimo japansku okonomiyaki palačinku. Probajte i vi, vjerujemo da će vam se svidjeti

Kada se zaželite slasnog ručka, a iz hladnjaka vas gleda samo nekoliko tužnih ostataka, ne brinite, možda je upravo sada pravo vrijeme da napravite japansku okonomiyaki palačinku. Za baznu smjesu trebat će vam tek jaja, voda i brašno, a od sastojaka koje možda nemate kod kuće, ali ih možete koristiti i kod pripreme drugih azijskih jela tu su dashi temeljac i bonito pahuljice. Nabaviti ih možete u svakoj bolje opremljenoj trgovini s azijskom hranom.

image
Berislava Picek/Cropix

Priprema palačinke je prilično jednostavna te je dovoljno tek sve dobro pomiješati pa dodati sastojcima kao što su ostaci svinjetine, kupus i mladi luk. Dobra ideja bit će i komadići mrkve, a umjesto svinjetine koristiti možete i ostatke piletine ili čak morskih plodova. Jedino na što valja pripraziti jest da se povrće nareže na tanko, posebice kupus, kako bi palačinki dao prepoznatljivu hrskavost.

Kada su u pitanju umaci, poslužite se onime što vam je pri ruci ili napravite vlastiti umak od sastojaka navedenih u receptu. Ako ste u mogućnosti, svakako nabavite kewpie majonezu. Bit će itekako dobar dodatak ovoj kombinaciji, a vrlo lako mogla bi vas osvojiti blago naglašenom kiselinom, koja je razlikuje od klasične majoneze na koju smo navikli, te postati stalan dodatak i brojnim drugim jelima u vašoj kuhinji.

ŠTO JE KEWPIE?

Japanska majoneza bogatog je okusa, intenzivnija i kiselkastija od europske zbog octa koji se koristi u njenoj izradi.

image
Berislava Picek/Cropix

Japanska okonomiyaki palačinka izrazito je bogata i ima sve predispozicije postati konkretan ručak (ali i doručak ili večera), a napraviti je možete i dan ranije pa ponijeti na posao za gablec. U nastavku donosimo provjereni recept naše novinarke Nede Batinić.

Trebat će vam:

250 g kupusa

2 mlada luka

100 g svinjetine

pola žličice soli

četvrt žličice šećera

4 jaja

200 ml vode

1 žličica dashi temeljca

160 g brašna

bonito pahuljice

Za umak:

4 žlice umaka od rajčice ili kečapa

4 žlice Worcestershire umaka

2 žličice meda

2 žličice umaka od kamenica

Za posluživanje:

ukiseljeni đumbir

kewpie majoneza

Priprema:

Kupus narežite na tanke trakice, a mladi luk na kolutiće. U 200 ml vode rastopite žličicu dashi praha da dobijete temeljac. U posebnoj posudi pomiješajte brašno i dashi temeljac dok ne dobijete rijetko tijesto bez grudica. Svinjetinu narežite na tanke listiće i stavite sa strane. U četiri zdjelice ubacite šaku narezanog kupusa i mladi luk, dodajte jaje u svaku i dobro izmiješajte. Dodajte četvrtinu tijesta u svaku zdjelicu i ponovno promiješajte. Dobro zagrijte tavu pa izlijte smjesu te ju rasporedite u sloj debeo otprilike 2 cm. Na gornju stranu poslažite trakice svinjetine i bonito pahuljice. Kada se rubovi ispeku, s dvije lopatice preokrenite palačinku i prekrijte ju poklopcem da se pari (i peče) nekoliko minuta. Preokrenite palačinku da provjerite je li meso pečeno, a zatim ju prebacite na tanjur i prelijte umakom te poslužite s majonezom i ukiseljenim đumbirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:49